Primari pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul din Belciugatele are 7 mandate consecutive

niciodată şi nici cafea n-am băut", se mândreşte Petre Dinei. După spusele sale, 4.000 de oameni din cinci sate îl ascultă "cu sfinţenie" şi-i cer sfatul în orice problemă. Lui Petre Dinei îi place să spună că-şi conduce comuna cu "o mână de fier, ca un adevărat cap de familie".
Primarul din Belciugatele a intrat în câmpul muncii ca "tânăr mecanic tractorist", lucrând pentru SMA Ageşti. La 17 ani, a vrut mai mult şi a făcut şcoala de şoferi Profesionişti de la Călăraşi. După absolvire, a fost încadrat la Autobaza 4 Filaret, lucrând o perioadă şi la Autobaza 2 Giuleşti. La 23 de ani era deja şofer pe autobuz. Peste încă doi ani, era selecţionat de Ministerul Transporturilor pentru transporturi internaţionale. "Am dus cu tirul tot felul de mărfuri peste graniţă, chiar şi armament în Irak", povesteşte Dinei. "Atunci era 12,7 lei dolarul. Eu aveam o diurnă de 60 de dolari. Plecam în străinătate cu mii de dolari, dar nu m-am gândit niciodată să rămân acolo", spune actualul primar din Belciugatele. În urma unei astfel de călătorii, Dinei a fost chemat de conducerea Judeţenei de Partid din Călăraşi şi, fără să i se dea prea multe explicaţii, a fost numit în fruntea comunei Belciugatele. "Trebuia să fii membru de partid. L-au verificat până şi pe socru-miu", adaugă primarul. După primul an în funcţie, tovarăşii i-au găsit o cultură "îmburuienată" şi l-au trimis la şcoala de Partid din Constanţa să se specializeze. "De acolo am venit tobă de carte. Ne învăţa administraţie, economie politică, cum să rezolvăm probleme de partid şi conflictele dintre oameni", spune primarul.

Sute de mii de euro în cont
Petre Dinei povesteşte că pe timpul lui Ceauşescu a candidat singur pe liste, dar un licăr de satisfacţie i se citeşte în ochi când spune că "după Revoluţie am câştigat de fiecare dată cu peste 70% din voturi". Primarul nu se ocupă doar de primărie. În timpul liber, administrează cu succes propriile afaceri, despre care nu vorbeşte prea mult. "Mi-a mers capul după Revoluţie şi am cumpărat nişte terenuri. Acum am câteva sute de mii de euro în cont". Fiind un tată grijuliu, l-a pus pe picioare şi pe fiul său, care are acum propria afacere: un popas frumos, pe malul unui lac în care se pescuieşte pentru agrement. Fiica, psiholog de penitenciar, admite că "tata a fost un om exigent", însă nu are decât cuvinte de laudă. Fratele n-o contrazice, dar dezvăluie că se gândeşte să candideze şi el la primărie, dar numai după ce "o să îmbătrânească tata".

A câştigat toate scrutinele postdecembriste
Cel mai longeviv primar din Timiş este Dorel Covaci, care se menţine în funcţie, fără întrerupere, din anul 1989. Social-democratul conduce Primăria oraşului Făget de nu mai puţin de 16 ani. Acesta este cunoscut pentru relaţia apropiată pe care o are cu fostul preşedinte al României Ion Iliescu, pe care l-a depăşit la capitolul rezistenţă într-o funcţie publică. De altfel, Iliescu a primit din partea primarului de Făget şi titlul de cetăţean de onoare. Înainte de 1989, Dorel Covaci a fost consilier juridic în cadrul fostului consiliu popular. El îşi explică succesul pe care l-a avut la toate scrutinele electorale de până acum prin faptul că s-a străduit de fiecare dată să facă ce le-a promis oamenilor. Făgetul este unul dintre cele mai cochete oraşe din Timiş, dar şi unul dintre cele mai favorizate la capitolul fonduri, mai ales în perioada guvernării PSD.

Liberalii au racolat cel mai longeviv edil din Transilvania
Primarul comunei clujene Apahida are peste 30 de ani de stat pe scaunul de edil. Mandatele sale de primar sunt grupate în 2 perioade: 1959-1979 şi din 1996 până în prezent. Fărcaş susţine că a plecat în 1979 din funcţie, după un conflict cu prim-secretarul de atunci, Gheorghe Mocuţa, care l-a şi exclus din partid. şi-a păstrat statutul de independent până în luna iulie anul curent. A cedat presiunilor liberale, care l-au înregimentat cu câteva zile înaintea apariţiei legii care bloca migraţia aleşilor. "Nu se mai poate independent, trebuie să ai un sprijin", afirmă proaspătul liberal.Unul dintre secretele lui Fărcaş este contactul cu cetăţenii. El şi-a alocat câte o zi în fiecare săptămână pentru vizite în satele componente. L-am găsit în Corpadea, unde strânge plângerile oamenilor. "Angajaţii primăriei vor veni aici să se ocupe de acestea. Degeaba le iei sesizările, dacă nu le şi rezolvi. Îmi place să le ştiu şi rezolvate, altfel degeaba te-au ales", ne-a spus Fărcaş. Acesta îşi aminteşte că, în "59, aici nu erau apă, curent electric, canalizare, gaz, doar drumuri proaste. Azi există apă, curent şi se lucrează la drum.Primarul Fărcaş admite că în cariera sa a făcut şi erori. A fost cercetat într-un dosar complex, în legătură cu introducerea gazului metan. "Când eşti persoană publică, atacurile vin în permanenţă, dar nu trebuie să te descurajeze", e de părere primarul. De asemenea, prefectul Clujului, Alin Tişe, îl acuză pe primar de ilegalitatea unor concesiuni pentru terenuri pe care se construiesc case de vacanţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite