VIDEO Prima zi de şcoală: parada florilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buchetele de flori din acest an au fost mai  puţin pretenţioase
Buchetele de flori din acest an au fost mai puţin pretenţioase

Buchetele somptuoase de altădată, cu trandafiri sau orhidee, au fost înlocuite anul acesta cu mai modestele crizanteme. Florarii au profitat de debutul anului şcolar pentru a face vânzări cât pentru tot sezonul.

Maximilian este unul dintre copiii care-au aşteptat cu nerăbdare începutul şcolii. La 7 ani împliniţi, găseşte că statutul de şcolar îl face deja să fie „băiat mare", aşa că ieri-dimineaţă s-a trezit înaintea tuturor, pe la şapte fără ceva, înainte ca afară să fie lumină de-a binelea. După ce şi-a mâncat micul dejun, sendvişuri cu „unt cu gem" şi o cană mare cu lapte, s-a îmbrăcat pentru prima dată în uniforma pe care părinţii i-au pregătit-o încă de la sfârşitul verii: pantaloni de costum, cămaşă albastră, cravată bleumarin cu dungi roşii şi albe.

image

Împreună cu părinţii, a plecat apoi spre Şcoala „Nicolae Iorga" din sectorul 1 al Capitalei, ducând un buchet aproape la fel de mare ca el, pe care tatăl, Valentin, l-a cumpărat între timp din Piaţa Domenii, după ce a stat la o coadă destul de lungă. „La ora şapte şi jumătate erau deja şase-şapte persoane, iar în faţa mea preţul buchetelor a crescut brusc de la 25 la 30 şi apoi la 35 de lei", spune Valentin, nedumerit în privinţa modului în care funcţionează economia de piaţă la chioşcul de flori.

Intrarea în şcoală a fost festivă: după ce toată lumea a ascultat Imnul, de pe „bandă", elevii de clasa a IV-a au făcut „podul de flori" - pe sub care au trecut „bobocii". Fiecare copil de clasa I a fost strigat după catalog, a depus emoţionat - şi uneori stângaci - buchetul de flori pe catedră, pentru a primi la schimb, de la învăţătoare, câte un abţibild cu numele clasei în care învaţă. În cazul lui „Max", cum îl alintă părinţii, e vorba de clasa „I A".

Părinţi cu experienţă, mai puţine buchete

La clasele mai mari, copiii flancaţi de părinţi au început ziua depănând impresii de vacanţă. Ca în fiecare an, în ciuda problemelor financiare pe care le au, părinţii "au tăiat pâinea de pe listă şi au cumpărat o floare", crede nea' Nicolae, care de 31 de ani vinde flori în colţul străzii Doamna Ghica, în apropiere de Şcoala Generală nr. 30. Celor mai mulţi învăţători abia le-a ajuns catedra pentru a pune florile, iar uşile cancelariei s-au dovedit prea înguste atunci când au intrat cu braţele pline de buchete.

„Ar trebui să nu mai cumpere atât de multe", este de părere directoarea Şcolii nr. 30, Claudia Rînciog. Cei mai mulţi dascăli îşi iau florile acasă. Nu toţi: unii le împart cu colegele mai puţin norocoase, care au ani mai mari, fără să fie diriginţi, sau profesorilor bărbaţi, care nu au primit flori. „Mi-au spus colegii să iau din flori, să le duc soţiei şi soacrei", glumeşte profesorul de matematică Silviu Bălănescu. Şi dacă aruncă o privire roată prin cancelarie, are de unde alege. Pe uşă intră o învăţătoare care a umplut ea singură una dintre mese cu buchete de toate mărimile. Şi profesoara de română Luminiţa Marton pleacă încărcată de flori. „Mă aşteaptă toate vecinele, să le duc din flori. Eu una mă bucur să le primesc: este un gest frumos, de respect şi simpatie faţă de un profesor, care încearcă să fie ca un părinte. Eu nu sunt de acord cu cadourile în general, dar florile sunt altceva", explică dascălul.

„Atenţii" de la 3 la 35 de lei

info

Maximilian a dus el însuşi florile în prima zi de şcoală

Tanti Rozica vinde flori în cartierul Berceni de ani buni. Are vad bun: în zonă e o staţie de autobuz, un centru comercial, o benzinărie şi nu mai puţin de trei şcoli. Pentru ea, începutul anului şcolar e un fel de „Revelion": şi cei mai amărâţi dintre părinţi cumpără măcar „trei fire de garoafe" pentru „doamna învăţătoare" sau pentru „doamna dirigintă". Cine s-a grăbit şi a luat flori de la sfârşitul săptămânii trecute, a prins preţuri „promoţionale": gladiole, garoafe, crizanteme - un leu firul, tufănele, buchetele de toamnă cu flori de câmp - trei lei, iar buchetele asortate, în care intra câte-un trandafir sau orhidee, de la şapte la zece lei. Ieri-dimineaţă, un singur fir de trandafir era zece lei, şi niciun bucheţel, cât de mic şi fără pretenţii, nu cobora sub şapte lei.

Preţuri mai mici în provincie

Maximilian a dus el însuşi florile în prima zi de şcoală

Garoafele au fost, alături de crizanteme, cele mai cerute flori

Crizantemele au fost preferate şi de părinţii ieşeni. „Am luat trei buchete de flori pentru copiii mei. Am ales trandafiri şi crizanteme, pe toate trei am dat în jur de 50 de lei", a spus ieşeanca Sabina Vieru. Deşi ieşenii au făcut rând la chioşcurile cu flori, comercianţii susţin că nu au vândut mai mult ca în alţi ani. „Cel mai mult s-au vândut crizantemele şi garoafele, dar nu am dat mai mult ca în alţi ani. Oamenii au fost cumpătaţi", spune Elena Caluian, florar din zona Podu Roş.

La Braşov, ca şi în Capitală, preţurile de ieri-dimineaţă nu mai semănau cu cele de  duminică seară. Chiar şi aşa, florile s-au vândut bine. „Vânzările au fost mari, dar s-au dat florile ieftine, astfel că n-au mai fost încasările din alţi ani. Cele mai căutate flori au fost crizantemele, trandafirii şi crinii. Ni s-au cerut buchete asortate, rareori aranjamente", spune Monica Arpătăcean, una dintre vânzătoarele de la o florărie din centrul oraşului. Crizantemele din Braşov s-au dat cu 4,5 lei - firul, iar trandafirii - cu 5 lei. Cu sprijinul secţiei „Corespondenţi"

Garoafele au fost, alături de crizanteme, cele mai cerute flori
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite