Prima vacanţă la mare din viaţa elevei Rahela

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa de nouă ani, alungată din clasă de învăţătoare pe motiv că este ţigancă, va vedea anul acesta marea, pe cheltuiala secretarului de stat Zvetlana Preoteasa Drama micuţei

Fetiţa de nouă ani, alungată din clasă de învăţătoare pe motiv că este ţigancă, va vedea anul acesta marea, pe cheltuiala secretarului de stat Zvetlana Preoteasa

Drama micuţei Rahela Ciurescu, care a stat pe holurile şcolii din localitatea mehedinţeană Voloiac zile în şir pentru că învăţătoarea nu a dorit să o primească la clasă, nu a rămas fără ecou. Autorităţile, dar şi oamenii simpli care au aflat din ziarul "Adevărul" despre problemele fetiţei, au dorit să fie alături cu mici cadouri sau scrisori de consolare.

Pentru prima oară în ultimele luni, un copil la coşmarul căruia am fost martori de nenumărate ori zâmbeşte cu tot chipul. Fetiţa care a stat zile în şir pe holurile şcolii se declară cel mai fericit copil din lume. "Domnul acela de la Bucureşti a venit şi prima dată m-a pupat şi a zis să fiu cuminte. Mi-a spus că ne trimite pe toţi trei fraţii la mare şi ne-a adus ghiozdane, caiete, zahăr, ulei, orez şi dulciuri. Îmi place la mare. Şi fraţilor mei le place, abia aşteptăm să plecăm!", ne-a declarat Rahela, pe care am găsit-o acasă, într-o zi de sâmbătă, spălând hăinuţe în curte. Mătuşa copilului ne-a lămurit misterul bucuriei fetiţei. Un consilier al ministrului secretar de stat Zvetlana Preoteasa a venit zilele trecute la ei acasă cu o mulţime de cadouri şi cu o veste care să-i aline suferinţa copilului din ultimele luni: secretarul de stat din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Zvetlana Preoteasa, îi oferă fetiţei şi celor doi frăţiori ai săi, pe cheltuială proprie, o tabără de o săptămână pe litoral.

Scrisoare de consolare de la doi oameni cu suflet

Impresionaţi de drama micuţei au fost şi doi pensionari din Bucureşti. Elvira şi Victor Murariu i-au scris Rahelei o scrisoare şi i-au trimis un pachet cu diverse bunătăţi, printre care un radio, un album cu fotografii şi vederi de pe întreg globul pământesc, dulciuri şi chiar pastă de dinţi şi periuţă, pentru acestea din urmă chiar şi cu o "povaţă părintească" cum să le folosească. "În primul rând, vreau să-ţi spun spun că ai un nume frumos... am citit în ziar şi am rămas indignat de comportamentul acelei învăţătoare. Vezi tu, în viaţa omului se întâmplă multe evenimente, unele rele şi altele bune. La tine eu văd că pentru vârsta ta au venit cam multe evenimente rele... Dar să ştii că în viaţă nu există decât două categorii de oameni: buni şi răi. Din fericire, cei buni sunt mai mulţi... Tu nu te lăsa... Ca să-ţi treacă puţin din supărare, eu şi soţia mea, Elvira, am hotărât să-ţi trimitem acest pachet cu care sperăm să te facem să zâmbeşti... Când eşti supărată, pune căştile de la radio la urechi, caută o muzică bună şi încet-încet supărarea va dispărea... ţi-am pus şi trei plicuri cu adresa mea. Să-mi scrii dacă vrei despre şcoala ta, despre fraţii tăi, despre ce vrei tu, despre satul tău... După cum am scris mai sus, am 70 de ani, numai că inima mea cam tuşeşte, dar sper că o să ţinem legătura şi în viitor", i-a scris Victor Murariu fetiţei. Despre această scrisoare, fetiţa Rahela Ciurescu ne-a spus că a făcut-o să plângă de bucurie.

Tatăl Rahelei a izbucnit în plâns

De coşmarul prin care a trecut copilul luni de zile a aflat şi tatăl său, Pompiliu Ciurescu, aflat la muncă în Grecia. "Ziarul <> a ajuns în Grecia cu cineva cu autocarul şi, când a citit, Pompiliu mi-a spus că s-a pus pe plâns şi că nu se va lăsa până nu o va băga în puşcărie pe învăţătoarea Daba. Munceşte la încărcat de cartofi, săracul, să facă bani pentru o casă, că aia pe care o au stă să cadă pe ei. Îi este dor de copii şi s-ar putea să vină curând acasă. Mama copiilor cea bună a murit acum doi ani. Dacă trăia, săraca, nu se întâmplau toate astea. Eu am grijă de ei şi nu duc lipsă de nimic", ne-a declarat mătuşa Rahelei, Mioara Vipie.

Învăţătoarea s-a îmbolnăvit subit

Învăţătoarea Daba, cea care a refuzat s-o primească pe elevă la clasă, s-a îmbolnăvit subit în timpul anchetei. Directorul şcolii Voloiac, Valentin Drăghici, ne-a declarat că învăţătoarea a intrat brusc în concediu medical. "De pe data de 31 mai, de când a intrat în concediu medical, până pe 8 iunie, ne-a ţinut blocat catalogul de la clasa a III-a. Am făcut o comisie şi am hotărât să-i spargem dulapul, dar n-am găsit catalogul. Mai mult ca sigur că îl luase acasă. Când i-am spus soţului dumneaei să nu se joace cu noi, că situaţia e gravă, ne-a spus să căutăm mai bine, că poate este după fişier. Într-adevăr, l-am găsit acolo, dar sunt aproape sigur că l-au adus ulterior. Nu ştiu ce boală are doamna Daba, este necunoscută, că în acte scrie doar codul bolii. Cercetarea s-a suspendat pe perioada concediului medical, dar o reluăm când vine şi nu va scăpa, mai ales că domnul consilier din minister, când a venit aici, s-a interesat şi de mersul anchetei. Consiliul de Administraţie al şcolii a hotărât ca, de la anul, eleva Rahela Ciurescu să vină aici, la Voloiac, conform cererii părintelui, şi nu la Cotoroia, unde am transferat-o provizoriu să nu piardă anul şcolar", ne-a declarat directorul şcolii Voloiac, Valentin Drăghici.

Mi-a spus că ne trimite pe toţi trei fraţii la mare şi ne-a adus ghiozdane, caiete, zahăr, ulei, orez şi dulciuri. Îmi place la mare. Şi fraţilor mei le place, abia aşteptăm să plecăm!
Rahela Ciurescu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite