Prima navă de război ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o lungime de 150 de metri, este dotat cu 40 de rachete, fiind primul distrugător din lume "eco friendly". Marea Britanie a lansat la apă un vas de război impresionant, dat fiind că este cel

Are o lungime de 150 de metri, este dotat cu 40 de rachete, fiind primul distrugător din lume "eco friendly". Marea Britanie a lansat la apă un vas de război impresionant, dat fiind că este cel mai costisitor din întreaga istorie a marinei militare - a costat peste un miliard de lire sterline. În afară de dotările tehnice şi militare care fac ca marina americană să pălească de invidie, distrugătorul HMS Daring mai deţine un record: acela de a fi prima navă ecologică din lume.

Ar fi de ajuns ca HMS Daring să fie ancorat pe Tamisa, pentru a proteja Londra de orice fel de atac aerian, au declarat specialiştii britanici. În următorii ani, HMS Daring, care va intra în serviciu în 2009, va avea cinci "fraţi gemeni": Royal Navy intenţionează să construiască alte cinci distrugătoare identice, pentru care se vor cheltui circa 10 miliarde de euro.

Ziariştii prezenţi la ceremonia de lansare la apă a navei Daring au fost deziluzionaţi de formele ciudate ale acesteia şi s-au întrebat dacă un asemenea vas merită, într-adevăr, atâţia bani. Apoi au aflat că distrugătorul este dotat cu cele mai bune dispozitive electronice pe care sistemele de apărare le pot pune la dispoziţie în prezent. Testele efectuate în largul Scoţiei au depăşit aşteptările şi au arătat că nu există o rachetă sau un submarin pe care HMS Daring să nu-l poată intercepta.

O mie de obiective în acelaşi timp

Distrugătorul, lung de 150 de metri, este dotat cu un turn cu o înălţime de 30 de metri, ce seamănă cu un obelisc, de care este ataşată o sferă. Este vorba de cel mai puternic radar existent la ora actuală, ce poate individualiza o mie de obiective în acelaşi timp, pe o rază de 400 km. Dacă vasul s-ar afla pe Canalul Mânecii, ar putea, de exemplu, să intercepteze toate avioanele care se înalţă de pe aeroporturile din Londra şi din toată Europa de Nord.

Capacitatea de apărare este, de asemenea, impresionantă: cele 40 de rachete sunt de 20 de ori mai uşor de manevrat decât un bolid de Formula 1 şi pot să lovească un obiect de dimensiunile unei mingi de tenis, care îşi schimbă direcţia în fiecare secundă.

Viteză de automobil de curse

În funcţie de mişcările şi direcţia obiectivelor urmărite, radarul distrugătorului poate stabili o ordine a "priorităţilor". Cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră Stealth, Daring apare pe radarele inamice mare cât o simplă barcă de pescari. Ţinând cont de faptul că are un deplasament de 7.350 de tone, viteza şi manevrabilitatea distrugătorului ecologic pot fi echivalate cu cele ale unui automobil de curse: în 70 de secunde, ajunge la 30 de noduri (52 km/oră), virează în jurul său în trei lungimi şi se opreşte în cinci, graţie sistemului special de frânare. Un alt amănunt care individualizează distrugătorul HMS Daring: la bordul său nu există discriminare sexuală. Cei 180 de marinari sunt deopotrivă bărbaţi şi femei.

Motoare electrice, bord reciclabil

Însă cea mai mare surpriză pe care o provoacă HMS Daring o constituie faptul că este prima navă de război ecologică din lume. Constructorii şi-au pus problema de a realiza un distrugător compatibil din punct de vedere ecologic, care să consume puţin şi să nu distrugă mediul. Cu alte cuvinte, să-i anihileze pe inamici, dar să nu producă prea mari pagube ambientului. Astfel, HMS Daring are motoare electrice, cu o autonomie ce le permite să facă un drum dus-întors Londra-New York. Bateriile sunt alimentate de două turbine Rolls-Royce şi consumă 1.400 litri de carburant pe oră, adică mult mai puţin decât un distrugător "normal". De asemenea, mare parte din materialul folosit la bord este reciclabil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite