Prima conflagraţie a secolului XXI a început

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Europa - la cheremul gazelor din Rusia", titrează pe prima pagină cotidianul parizian Liberation, care arată că, la trei decenii după şocul petrolier din anii 70, "Uniunea Europeană este

"Europa - la cheremul gazelor din Rusia", titrează pe prima pagină cotidianul parizian Liberation, care arată că, la trei decenii după şocul petrolier din anii 70, "Uniunea Europeană este confruntată cu prima criză reală a energiei, ceea ce pune în evidenţă poziţia ei de slăbiciune în acest domeniu".
Le Monde merge şi mai departe, afirmând că "primul război al secolului XXI a şi fost declarat", Rusia fiind aceea care "a apăsat pe butonul energetic".
Şi alte ziare văd "mâna lungă a Kremlinului" în spatele disputei dintre Moscova şi Kiev, a cărei agravare a fost evitată în ultimul moment.
"Chiar dacă Putin nu este nici Brejnev, nici Andropov, stilul său poartă semnele clare ale metodelor utilizate de ţarii roşii, ca şi ale antecedentelor sale de om al organelor de represiune", scrie cotidianul elveţian La Tribune.
Precedentul irakian
Nu toate comentariile arată însă acuzator cu degetul spre Moscova. "Este la modă în special în zona noastră şi în cercurile rusofone să se ţină predici morale, dar nu trebuie uitat că toată lumea foloseşte şantajul într-o formă sau alta", opinează ziarul budapestan Magyar Hirlap, care continuă: "Să luăm ca exemplu America, gata să acorde vize numai acelora care o ajută să-şi îndeplinească planurile sau Uniunea Europeană, care, lăsând la o parte considerentele de ordin moral, nu dă un ban pe săracii lumii a treia".
În acelaşi sens, un alt ziar elveţian, Le Temps, face o analogie cu Irakul, văzând în intervenţia americană "nimic altceva decât un război pentru sursele energetice".
Pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung pericolul cel mai mare îl constituie nu puţinătatea resurselor energetice, ci concentrarea lor în mâinile unor state instabile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite