Prima centrală cu apă sărată din lume se construieşte în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norvegia va construi prima centrală din lume care va folosi apa de mare pentru a produce o nouă formă de energie regenerabilă, energia osmotică. Centrala va utiliza diferenţa de

Norvegia va construi prima centrală din lume care va folosi apa de mare pentru a produce o nouă formă de energie regenerabilă, energia osmotică. Centrala va utiliza diferenţa de concentraţie dintre cele două soluţii: apa sărată a mării şi cea dulce, de izvor.

Cele două volume de apă sunt separate de o membrană semipermeabilă, iar apa dulce trece prin membrană, spre zona sărată, eliberând energie ce poate fi transformată în electricitate cu ajutorul unei turbine.
Osmoza este un proces natural, prin care o soluţie apoasă traversează o membrană semipermeabilă, deplasându-se spre o zonă de concentraţie mai mare.

În celula vie, membrana semipermeabilă este alcătuită din două straturi de fosfolipide, iar procesul de osmoză este esenţial pentru hrănirea oricărui organism. Cercetătorii au reuşit să realizeze acum membrane semipermeabile artificiale, tot din lipide, iar la trecerea apei dulci spre apa sărată se eliberează energie, care poate fi captată şi transformată în electricitate.

Potrivit lui Baard Mikkelsen, director general al Statkraft, captarea energiei osmotice s-a dovedit a fi o tehnologie foarte promiţătoare, nepoluantă, care ar putea deveni competitivă peste câţiva ani. Prima centrală va fi construită la Hurum, în sud-estul Norvegiei, iar anul viitor, când va fi gata, va produce între 2 şi 4 KWh.

Statkraft consideră că această metodă ar putea produce, la scară mondială, aproximativ 1.600 terawaţi/oră , adică de 13 ori mai mult decât producţia hidroelectrică anuală a Norvegiei, ţară care îşi acoperă aproape în totalitate necesarul energetic prin această resursă. În Europa, potenţialul energiei osmotice este estimat la circa 200 terawaţi/oră, a indicat grupul norvegian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite