Prima se acorda si in cazul achizitionarii de autoturisme noi din import

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a prelungit termenul de derulare a programului de stimulare a innoirii parcului national auto de la 1 iulie pana la 30 noiembrie 2005, a anuntat Oana Marinescu, purtator de cuvant al

Guvernul a prelungit termenul de derulare a programului de stimulare a innoirii parcului national auto de la 1 iulie pana la 30 noiembrie 2005, a anuntat Oana Marinescu, purtator de cuvant al Executivului. Potrivit acesteia, durata programului a fost marita pentru a permite unui numar cat mai mare de persoane fizice sa beneficieze de prevederile acestuia. Mai precis, este vorba de prima de 30 milioane lei pe care o primeste fiecare proprietar al unui autoturism uzat pe care il da la casat si doreste sa-si cumpere o masina noua. "Principiul pe care se va merge este primul sosit, primul servit", a spus Oana Marinescu, referindu-se la modul in care vor fi acordate aceste prime. Desi intr-o recenta conferinta de presa ministrul Mediului, Sulfina Barbu, spunea ca suma prevazuta in buget pentru acest proiect este de numai 450 miliarde lei, ceea ce inseamna asigurarea de prime pentru aproximativ 15.000 de solicitanti, reprezentantii Guvernului se tem ca nici acesti bani nu vor fi cheltuiti, acesta fiind unul dintre motivele prelungirii termenului de aplicare a programului. Pentru a primi cele 30 de milioane lei, proprietarul unui autoturism uzat, indiferent de marca, trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unei masini noi. Spre deosebire de vechiul act normativ, prima se acorda si in cazul persoanelor care doresc sa-si cumpere autoturisme din import. Urmatorul pas consta in predarea masinii uzate in vederea casarii de catre un agent economic autorizat, obtinand un certificat care sa ateste acest lucru. Apoi va merge la politie si la fisc sa radieze autoturismul uzat si va plati pentru cumpararea masinii noi de la un producator autorizat. Prima de 30 de milioane de lei va fi acordata o singura data si se scade din pretul de achizitie al masinii noi. Pentru a evita eventualele fraude in ceea ce priveste afacerile cu masini vechi, Guvernul a modificat si definitiile unor termeni utilizati in actul normativ initial. Astfel, este considerat autoturism uzat "orice masina inmatriculata in Romania avand o vechime mai mare sau egala cu 12 ani, care contine cumulativ urmatoarele componente esentiale: grupul motopropulsor, trenul de rulare, caroseria, sasiul, catalizatorul sau echipamentele electronice de gestionare a functiilor vehiculului". Potrivit actului normativ, sunt interzise omologarea pentru circulatie si reinmatricularea ulterioara a unui autoturism predat spre casare sau reutilizarea caroseriei, sasiului sau a motorului acestuia. Cei care fac acest lucru sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 100 si 200 milioane lei.
PSD il acuza pe primul-ministru ca si-a favorizat firma de import auto
Intr-un comunicat difuzat ieri, PSD il someaza pe premierul Tariceanu sa-si rezolve incompatibilitatea dintre calitatea de sef al Executivului si cea de membru in conducerea APIA. Guvernul PNL-PD-UDMR-PUR condus de Calin Popescu Tariceanu a modificat astazi OUG 99/2004 privind instituirea Programului de stimulare a innoirii Parcului National Auto, inlocuind textul "orice producator de autoturisme caruia i-a fost aprobata cererea de inscriere in program", cu "orice persoana juridica, producator, importator autorizat sau furnizor de autoturisme, caruia i-a fost aprobata cererea de inscriere in program". In acest fel, Tariceanu se afla intr-o situatie de conflict de interese, adaugand in ordonanta o prevedere, astfel ca de aceasta sa poata beneficia inclusiv societatea comerciala la care este actionar si care importa autoturisme. Partidul Social Democrat il someaza pe premierul Tariceanu sa-si rezolve conflictul de interese in care se afla, cu atat mai mult cu cat modificarile ordonantei au fost aduse si la solicitarea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile - APIA, unde este membru in Consiliul Director, si, in acelasi timp, sa modifice textul ordonantei pentru a permite tuturor potentialilor beneficiari accesul la program.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite