Prima poziţie a Casei Regale despre proteste: “Urmărim evenimentele cu profundă îngrijorare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 10 zile de proteste în stradă ale românilor în care Casa Regală nu a exprimat niciun punct oficial de vedere, astăzi a apărut primul comunicat de presă al Biroului de presă al instituţiei.

Iată ce spune comunicatul Casei Regale:

Palatul Elisabeta, 22 ianuarie 2012

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat:

Familia Regală ştie că tot mai mulți români îşi exprimă cu tărie convingerile şi nemulțumirea, de mai multe zile, în oraşele țării şi în străinătate. Povara cetățenilor este din ce în ce mai apăsătoare. Clasa politică a țării are datoria de a da răspunsurile pe care oamenii, pe drept cuvânt, le aşteaptă.

Românii şi-au pierdut încrederea. Ei cer astăzi politicienilor un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului.

Întreaga Familie Regală este alături sufleteşte de toți cei care au în aceste momente nevoie de încurajare şi solidaritate.

Regele Mihai I a spus în mesajul său adresat Parlamentului României că ,,cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos”. Aceste cuvinte au fost adresate tuturor celor care au puterea de a schimba ceva în România.


Mesaj din timpul protestelor din Capitală (vineri, 20 ianuarie 2012) FOTO: lumeaposibila.wordpress.com

Lecţia de istorie pe care tinerii au dat-o țării în decembrie 1989 arată că românii au încredere deplină în virtuțile democrației şi libertății atunci când destinul țării este la răspântie. Europa şi România trec împreună prin vremuri de restrişte. Cu atât mai mult astăzi avem nevoie ca politica să respecte locul cuvenit pe care i-l conferă democrația şi să nu ia locul competenței, în spațiul public şi instituțional.

image

Fără nici o îndoială, criza economică mondială afectează România. Dar este, totodată, evident că protestele din țara noastră merg mult mai departe decât atât: românii îşi exprimă frustrarea față de politicieni care nu au privit niciodată dincolo de îngustele lor interese, care au fost mai mult ocupați cu mici dispute personale decât cu buna administrare a țării.

Regele şi Principesa Moştenitoare urmăresc evenimentele cu profundă îngrijorare şi rămân hotărâți să facă tot ce este în puterea lor pentru a apăra şi promova interesele României, fără să favorizeze nici o formațiune politică.

Aceasta a fost datoria Coroanei Române, în fiecare generație, şi va rămâne astfel în viitor.

Principele Radu a dat primul semn

În ciuda tăcerii Casei Regale de până acum, Principele Radu de România a publicat ieri, pe blogul personal, opinia unui „manifestant paşnic“, care cere regelui Mihai şi principesei Margareta să-i susţină pe oamenii din stradă.

Răspândirea acestui articol - o sinteză a doleanţelor exprimate de români în toate pieţele ocupate spontan şi un apel adresat, deschis şi insistent, Casei Regale de a se implica în aceste evenimente - face notă discordantă cu lipsa de reacţie pe această temă a regelui Mihai şi a principesei Margareta.

Află mai multe aici:
Pe blogul principelui Radu, un „manifestant paşnic" rupe tăcerea

Mediul online reacţionează: Ce se scrie pe Facebook despre postarea de pe blogul principelui Radu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite