8.000 de români şi-au luat „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 8.000 de români au primit până în prezent aprobări de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii pentru achiziţionarea unei locuinţe prin programul guvernamental „Prima Casă“, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Totalul solicitărilor de garantare este de 8.300, diferenţa de 300 constituind dosare în analiză sau care constituie completarea documentaţiei.

Valoarea solicitărilor a ajuns la 330 de milioane de euro, reprezentând o doar treime din plafonul aprobat ce se aştepta, iniţial,n să fie epuizat până la finele anului. Între timp, estimările vizează prima jumătate a anului viitor.

Valoarea medie a garanţiilor solicitate de români este de 41.000 de euro, majoritatea (45,9%) vizând achiziţionarea unei locuinţe cu două camere. Pentru cumpărarea unui apartement cu trei camere au depus dosare 21,76% din solicitanţi, iar pentru garsoniere – 13,4%.

Cerere mare pentru casele vechi

În continuare se menţine cererea mai mare pentru locuinţele construite înainte de 2008. Doar 28% au preferat să-şi achiziţioneze prin prpgramul „Prima Casă“ o locuinţă nouă şi 5% au optat pentru construcţii în curs de finalizare.

Cele mai multe cereri provin din Bucureşti şi din judeţele Cluj, Constanţa şi Braşov. Cele mai active bănci înscrise în program, cu cel mai mare număr de solicitări de garantare, cunt BRD, BCR şi Alpha Bank.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite