''Prima Casă'' – binevenită, dar insuficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
''Prima Casă'' – binevenită, dar insuficientă
''Prima Casă'' – binevenită, dar insuficientă

Dezvoltatorii şi investitorii apelează la diverse oferte şi promoţii pentru a atrage cumpărătorii. Printre acestea se numără şi „locuirea de probă”.


Adaptabilitatea la condţiile potenţialilor cumpărători şi flexibilitatea faţă de modalitatea de plată sunt factorii după care compania Be Igloo încearcă să atragă noi clienţi pentru locuinţele din portofoliul propriu.  Programul „Prima Casă” nu este scăpat din vedere de companie. În opinia reprezentanţilor Be Igloo, după trei luni de la demararea programului guvernamental, concluzia este că majoritatea contractelor semnate au fost pentru apartamente vechi, al căror preţ se încadrează în cerinţe. 

Citeşte şi:

Compania consideră „binevenită, dar insuficientă”  iniţiativa guvernului, iar strategia lor va merge, de acum, pe două planuri, potrivit unui comunicat.Vor susţine, pe de o parte, prin toate mijloacele interne posibile, finanţarea utilizatorilor finali dincolo de suma garantată de guvern. Pe de altă parte, vor aştepta ca vânzătorii apartamentelor vechi să-şi cumpere, la un moment dat, unele noi. Oficialii Be Igloo trag, însă, un semnal de alarmă: stocul de case vechi trebuie reînnoit urgent.

„După cum arată programul Prima Casă în acest moment şi după numărul şi felul tranzacţiilor deja efectuate, acesta încurajează doar cumpărarea de apartamente vechi. Sperăm că această iniţiativă este doar începutul, pentru că oamenii care vând apartamente vechi se vor muta, la un moment dat, într-unul nou. Aşadar, stocul de apartamente noi este foarte important pentru piaţa românească”,  a declarat Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo, organizaţie de vânzări pentru România Invest.


Compartimentări şi returnarea avansului

Nici dezvoltatorii nu rămân indiferenţi la blocajul din piaţă şi încearcă tot felul de variante în speranţa realizării unor tranzacţii. Este şi cazul IMPACT Developer & Contractor, care oferă posibilitatea „testării” locuinţei anterior cumpărării, similar drivetest-ului din industria auto. „Cei interesaţi pot opta pentru locuirea de probă într-un apartament similar cu cel ales, gata mobilat până la cele mai mici detalii – veselă, halate de baie, televizor, conexiune internet – pentru a vedea dacă li se potriveşte, cum se înteleg cu vecinii, în cât timp ajung la serviciu. Orice avans este returnat integral daca viitorul proprietar nu este multumit de apartamentul sau ansamblul pentru care a optat”, spun reprezentanţi idezvoltatorului.

Alternative la programul guvernamental

Unii dezvoltatori imobiliari regândesc proiectele în sensul integrării locuinţelor în „Prima Casă”. Este şi cazul Globe Trade Center (GTC). Developerul a anunţat recent reproiectarea complexului rezidenţial Garden of Eden, asftel încât locuinţele să se încadreze ca preţ în programul „Prima Casă” şi compania să beneficieze şi de TVA redus, de 5%, la construcţia proiectului. „„Trebuie să facem un redesign al proiectului. Noi doream să vindem aceste locuinţe la 1.400 de euro pe metru pătrat, dar acest preţ nu mai este competitiv. Facem apartamente mai mici şi vreau să ajung cu preţurile să mă încadrez în programul «Prima Casă»”, a declarat recent Shimon Galon ,directorul executiv pentru România al GTC. 


Alţi dezvoltatori au ales strategia ţintirii unor anumite categorii socio-profesionale cărora să le vândă locuinţele. Ansamblul Odyssea Residential, dezvoltat în Băneasa de un joint-venture între Profit Building Industries LTD. şi Caterata Limited (deţinută în proporţii egale de fondul austriac de investiţii Immoeast şi compania israeliană New Horizon) cuprinde apartamente destinate practicanţilor profesiilor liberale, precum avocaţi, jurişti, notari, contabili, arhitecţi, psihologi. „Am regândit politica actuală de investiţii şi am hotărât să oferim clienţilor această paletă de promoţii pentru a-i ajuta în alegerea unui apartament care să ofere nu numai un stil de viaţă, ci şi o rampă de lansare a propriei afaceri”, subliniază Yigal Solomon, director general New Horizon .

„Prima Casă” în cifre

Un număr de 231 de dosare depuse prin programul Prima Casă au fost returnate, iar alte 270 sunt incomplete, a anunţat recent preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, în urma unei discuţii cu premierul Emil Boc, care şi-a manifestat nemulţumirea faţă de întârzierile înregistrate în derularea programului. „Cred că s-a creat o înţelegere greşită, avem 231 dosare returnate, şi alte 270 le-am acceptat şi sunt incomplete. În momentul în care dosarul este la Fond avem nevoie de cinci-şase zile pentru aprobare. Căutăm date pentru că sunt incomplete. Din momentul în care dosarul este complet, cinci - şase zile durează aprobarea”, a spus Şaramet. Potrivit datelor oferite premierului de Fond, din 2.614 dosare depuse, 1.414 au fost rezolvate, 429 sunt în avizare, iar alte 774 sunt în lucru.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite