„Prima Casă“, cu bani din şase bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţele au invitat deja şase bănci pentru a le prezenta proiectul de garantare a creditului pentru locuinţă.CEC şi alte cinci bănci au aflat, cu o săptămână înaintea anunţului oficial, că Guvernul vrea să împartă cu ele riscul unui credit ipotecar prin programul “Prima Casă”.

Citeşte şi:
Guvernul a aprobat programul "Prima casa"
„Prima Casă“, praf în ochi sau naivitate?
Boc: Doar băncile care cer avans de maximum 5% şi dobânzi mici întră în programul "Prima Casă"


Potrivit vicepreşedintelui CEC Bank, Mirela Iovu, împărţirea garanţiei cu statul ar urma să reducă „binişor” dobânzile pe care trebuie să le plătească beneficiarii proiectului.

„Cred că am văzut un schimb de e-mailuri între colegii mei de la direcţia de retail şi minister. Se făcea un calcul pe 60.000 de euro cu oferta actuală şi schema aceasta propusă de guvern. Diferenţa ar fi fost de la o rată de 1.100 de lei la aproximativ 800 de lei, deci, practic, avem o reducere substanţială“, a precizat vicepreşedintele CEC Bank, citat de NewsIn.

Avansul nu trebuie să depăşească 5%

Potrivit autorităţilor, băncile vor fi alese în urma unei licitaţii. Cerinţele de selectare sunt negociate cu instituţiile de credit, însă Guvernul va impune câteva criterii de bază. Primul dintre ele este ca banca să nu ceară un avans mai mare de 5%. Instituţiile de credit percep, în acest moment, un avans de 25%-30%, uneori chiar şi de 50%.

Dobânda, sub 20%

Totodată, dobânda trebuie să fie dintre cele mai reduse, potrivit ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea. În acest moment, băncile practică dobânzi de 20%, chiar de 30%. Nu se spune nimic însă despre dobânda anuală efectivă (DAE), ce exprimă sub formă procentuală costul total al unui credit.

Dacă întregul cost al creditului ar fi format doar din dobândă, atunci DAE ar fi egal cu rata dobânzii. Însă băncile percep o serie de comisioane, din cauza cărora creşte diferenţa dintre DAE şi rata dobânzii: comisioane iniţiale, lunare, anuale, prime de asigurare de viaţă etc.

Băncile calculează DAE în cazurile creditelor auto, creditelor de nevoi personale, celor pentru cumpărarea de bunuri, creditelor de vacanţă, pentru studii sau tratamente medicale şi pentru cardurile de credit. În schimb, pentru creditele ipotecare, imobiliare şi pentru cele de nevoi personale cu ipotecă, legea nu impune calculul DAE. Cu toate acestea, unele bănci au început să calculeze DAE şi pentru astfel de credite.

Rambursarea anticipată nu se penalizează

Un alt criteriu de selecţie a băncilor va fi nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, potrivit premierului Emil Boc. „Dacă ai toţi banii înainte de scadenţă îi dai, fără costuri suplimentare, iar în locul celui care rambursează anticipat intră alţii”, spune şeful Executivului.

Costuri suplimentare apar şi în urma evaluării imobilului. Potrivit autorităţilor, sistemul de evaluare a imobilului acceptat în garanţie pentru “Prima Casă” trebuie să fie negociat cu statul şi acceptat de către stat. În acest moment, procedura de evaluare trebuie realizată de către un evaluator agreat de bancă. Comisionul este între 100 de euro şi 150 de euro, iar acţiunea în sine durează între două zile şi o săptămână.

Creditorul are numai de câştigat

Statul garantează 80% din creditul pentru prima casă, dar nu mai mult de 60.000 de euro. În cazul în care creditorul nu-şi plăteşte ratele, statul ia locuinţa, dar e bun de plată pentru 80% din creditul contractat. În triunghiul stat-împrumutat-bancă, cea din urmă are numai de câştigat. Un avantaj pentru stat este că TVA plătită pentru cumpărarea acestor locuinţe se duce la buget. În acest moment, se percepe o cotă de TVA de 5% pentru locuinţele noi, dar autorităţile nu exclud modificarea taxei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite