Raport: "Prima Casă" nu ridică preţul apartamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raport: "Prima Casă" nu ridică preţul apartamentelor
Raport: "Prima Casă" nu ridică preţul apartamentelor

Programul "Prima Casă" a avut un "uşor"impact asupra preţurile apartamentelor vechi de două camere, dar nu la nivelul întregii pieţe imobiliare. Aici impactul a fost nesemnificativ, anunţă experţii firmei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Valoarea indicelui BREI (Bucharest Real Estate Index)  pentru apartamentele vechi a ajuns în iunie la 1.126 euro pe metrul pătrat, valoare aproape identică cu cea din mai, când înregistra 1.131 euro/mp, relatează NewsIn.

Deşi există zvonul că apartamentele s-ar fi scumpit în ultima perioadă, piaţa nu s-a modificat. Apartamentele de două camere au fost uşor afectate de noul program, în sensul că vânzătorii ce deţin astfel de unităţi nu au mai fost dispuşi să negocieze atât de mult preţul de tranzacţie, iar cei nou intraţi pe piaţa au afişat preţuri uşor mai ridicate decât până acum. Global, însă, aceste tendinţe de nişă se pierd, neafectând media de preţ faţă de luna trecută. Se sesizează creşteri uşoare în sectoarele doi, cinci şi şase şi scăderi foarte uşoare în sectoarele unu şi patru, în timp ce sectorul trei nu s-a mişcat”, se precizează într-un amplu raport al Colliers International.

Firma de consultanşă atrage atenţia că deşi s-au remarcat unele creşteri de preţ, nu programul iniţiat de guvern a cel care a declanşat această evoluţie, ci "atingerea unui punct critic" pieţei, prin epuizarea ofertelor foarte scăzute.

Potrivit documentulul elaborat de Colliers International: "După scăderi succesive de preţ şi lipsa de cumpărători activi din piaţă mulţi proprietari şi-au retras apartamentele de la vânzare sau au refuzat să mai coboare preţul, observând de-a lungul lunilor de aşteptare că preţul scăzut de la lună la lună nu va garanta o tranzacţie".

Colliers International este un parteneriat global între companii care furnizează consultanţă imobiliară, având aproximativ 293 de birouri în 61 de ţări.

În Europa Centrală şi de Est, Colliers International furnizează servicii în România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia şi Muntenegru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite