"Prima Casă" a ieftinit în medie cu 13% apartamentele cu 3 camere, în al doilea trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Prima Casă" a ieftinit în medie cu 13% apartamentele cu 3 camere, în al doilea trimestru
"Prima Casă" a ieftinit în medie cu 13% apartamentele cu 3 camere, în al doilea trimestru

Preţurile la apartamentele cu trei camere au scăzut cu aproximativ 13% în al doilea trimestru al acestui an, ca urmare a programului "Prima Casă". Astfel, pentru apartamentele cu trei camere proprietarii cereau în perioada aprilie - iunie, cu aproximativ 11.000 - 12.000 de euro.

"În ciuda unor semne de revenire a pieţei în luna mai, tendinţa de scădere este evidentă şi în trimestrul al doilea, în toate oraşele mari din ţară. După luni de aşteptare fără rezultate concrete, foarte mulţi proprietari îşi pun acum speranţe în programul guvernamental Prima Casă şi stabilesc preţurile astfel încât, în urma negocierilor aferente, apartamentele lor să se poată califica. Nu trebuie să ne surprindă faptul că în toate oraşele mari din ţară, inclusiv în Bucureşti, există pe piaţă chiar şi apartamente cu trei camere la 60.000 euro, lucru greu de imaginat în urmă cu un an”, a declarat directorul general al site-ului imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

Citiţi şi:


Locuinţele vechi, mai scumpe ca urmare a programului "Prima Casă"

În Bucureşti se cerea 87.000 de euro

Analiza afectuată de acest site, în Bucureşti, arată că preţurile de strigare cerute de vânzători pentru un apartament cu trei camere situat în blocurile construite înainte de Revoluţie au scăzut simţitor în al doilea trimestru al anului, cu 21% faţă de primul trimestru, coborând de la o medie de 1.549 euro/mp, înregistrată la începutul lunii aprilie, până la 1.225 euro/mp la sfârşitul lui iunie.

Astfel, pentru un apartament cu trei camere de 71 mp din Bucureşti se cerea, în medie, 87.000 euro. Pe fondul lipsei cererii, preţul de tranzacţionare a coborât însă considerabil sub această valoare.

În cartiere precum Titan, Berceni, Brâncoveanu sau Drumul Taberei există oferte pentru apartamente cu trei camere care se califică chiar şi în programul Prima Casă, adică ajung până la 60.000 de euro.

Braşov: scăderi de 14%

Piaţa imobiliară din Braşov a înregistrat, de asemenea, scăderi de 14%. În timp ce, la sfârşitul trimestrului doi, pentru un apartament cu trei camere, agenţiile imobiliare şi proprietarii cereau un preţ mediu de 933 euro/mp, preţul mediu cerut la sfârşitul lunii iunie pentru un apartament cu trei camere cu o suprafaţă medie de 75 mp a ajuns la 70.000 euro. În zone precum Tractorul, Astra sau Calea Bucureşti, există pe piaţă numeroase oferte garantate de agenţiile imobiliare pe care beneficiarii programului "Prima Casă" le pot avea în vedere.

Cluj: preţurile au avansat în mai, apoi au scăzut


De asemenea, preţurile de strigare pentru apartamentele cu trei camere au scăzut în trimestrul doi cu 11% şi în Cluj-Napoca, în ciuda unei aprecieri semnificative înregistrată pe parcursul lunii mai la această categorie rezidenţială. Aşadar, la sfârşitul lunii iunie, preţul mediu cerut de vânzători pentru un astfel de apartament a ajuns la 72.000 euro, valoarea cerută pentru un metru pătrat fiind de 1.108 euro. Oferte mai ieftine în Cluj-Napoca pot fi găsite în zone precum Gheorgheni sau Mărăşti.

Constanţa: au scăzut cu circa 19%

În ceea ce priveşte oraşul Constanţa, dacă în primul trimestru ritmul de scădere a fost foarte lent comparativ cu celelalte oraşe, lunile mai şi iunie au fost dinamice. Astfel, la sfârşitul trimestrului doi, preţul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafaţă de 70 metri pătraţi, construit înainte de 1990 a scăzut cu 19%, până la 65.000 euro, rezultând un preţ mediu pe metrul pătrat de 929 euro. Apartamentele cu trei camere din Constanţa pregătite să devină "Prima Casă" au un preţ de tranzacţionare considerabil mai mic.

Iaşi: preţurile au scăzut mai uşor

În oraşul Iaşi ritmul de scădere al preţurilor, manifestat accentuat în primele luni ale anului, a încetinit în trimestrul doi. Astfel, dacă la începutul intervalului analizat,adică în luna aprilie, preţul mediu cerut pentru un apartament cu trei camere era de 72.000 euro, la sfârşitul lunii iunie, preţul mediu cerut pentru acelaşi tip de proprietate coborât la 65.000 euro (929 euro/mp), în scădere cu 8%. Chiar şi în aceste condiţii, cererea este în continuare foarte redusă. Apartamentele cele mai ieftine din Iaşi se află în zonele Tătăraşi, Nicolina sau Dacia.

Timişoara: vânzătorii îşi pun speranţe în Prima Casă

Totodată, în Timişoara, preţurile au continuat să scadă pe parcursul trimestrului doi din acest an, cu până la 8%, preţul mediu de strigare pentru un apartament cu trei camere cu o suprafaţă de 70 mp, amplasat în blocurile construite înainte de 1990, a coborât, la finalul lunii iunie, până la valoarea de 70.000 euro şi a atins pentru prima dată în acest an pragul psihologic de 1.000 euro/mp. Se poate observa că tendinţa de scădere s-a generalizat odată cu intensificarea discuţiilor despre programul Prima Casă s-au intensificat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite