Taxe notariale mai mici la „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxe notariale mai mici la „Prima Casă“
Taxe notariale mai mici la „Prima Casă“

Onorariile notarilor se reduc cu 30% pentru contractele aferente locuinţelor cumpărate prin programul guvernamental. Autentificarea contractului de vânzare-cumpărare şi a celui de ipotecă pentru o locuinţă de 60.000 de euro achiziţionată prin „Prima Casă“ va costa 4.400 de lei.

CITEŞTE şi:
Timişoara: Culmea crizei imobiliare: apartamentele noi se ieftinesc, iar cele vechi se scumpesc
Timisoara: Cresc preţurile la locuinţe vechi, scad la cele noi

Veşti bune pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă prin programul „Prima Casă“. Ministerul Justiţiei a emis un ordin prin care onorariile notarilor pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a contractelor de ipotecă încheiate pentru achiziţionarea „Primei Case“ scad cu 30%.

Decizia a fost luată după ce Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a înaintat ministerului astfel de propuneri. 

Reducere de 1.600 de lei

Astfel, dacă înainte de luarea acestei decizii, românii care îşi achiziţionau o locuinţă de 60.000 de euro prin programul guvernamental plăteau notarului 6.026 de lei, acum, vor plăti cu 26,5% mai puţin, adică 4.433 de lei, potrivit datelor UNNPR. Mai exact, 2.882 de lei vor fi achitaţi pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi 1.551 lei pentru autentificarea contractului de ipotecă aferent unui credit de 57.000 de euro.

Reducerea de 30% a onorariilor nu se regăseşte în totalitate în scăderea tarifului pe care îl achită noul proprietar notarului, întrucât acesta conţine şi taxa de publicitate imobiliară ce rămâne fixă.

Alte costuri

Scăderea onorariilor nu poate decât să-i bucure pe cei care vor să-şi achiziţioneze „Prima Casă“. Totuşi, ei trebuie să mai asigure minimum 3.000 de euro pentru avans, 500 de euro pentru evaluarea imobilului şi alţi 500 de euro pentru comisionul de transfer bancar. În plus, unele bănci solicită constituirea unui depozit colateral constând în dobânda aferentă primelor trei rate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite