Prevenţia cancerului, explicată în liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cazurilor de cancer de sân la tinere este în creştere

Elevele Colegiului Papiu au primit indicaţii legate de boală şi au fost învăţate cum pot să-şi depisteze cancerul. Profesorul Radu Istra-te,cu sprijinul lui Rareş Georgescu, medic primar chirurg la Clinica Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, în colaborare cu Asociaţia Română de Cancer „Destine comune”, a organizat la finalul săptămânii o prezentare a cauzelor şi metodelor de prevenire.

Prelegerilie au fost urmărite cu interes de peste 100 de eleve, multe dintre ele solicitând amănunte suplimentare legate de subiect.  „Cea mai tânără pacientă care s-a prezentat la clinică şi a fost diagnosticată cu cancer de sân avea 18 ani”, ne-a declarat Rareş Georgescu.

„Mi s-a depistat un mic nodul la sân anul trecut, iar medicul de familie m-a sfătuit să-mi fac o radiografie. Din fericire acesta e benign, e mic şi nu reprezintă un pericol deocamdată. Mă bucur că s-a organizat prezentarea acesta pentru că medicul mi-a răspuns întrebărilor suplimentare pe care le aveam”, ne-a declarat Maria Pop, 19 ani, elevă în clasa a XII-a. Tinerele au avut ocazia să înveţe şi cum să-şi autoexamineze sânii acasă. „După 20 de ani femeile trebuie să-şi autoexamineze sânii lunar, între ziua a V-a şi a VII-a de la debutul menstruaţiei”, a atras atenţia medicul chirurg.

Importanţa depistării precoce a cancerului de sân le-a fost reamintită elevelor şi de către Stela Hanusz, preşedinta Asociaţiei Române de Cancer „Destine Comune”, la rândul ei bolnavă de cancer de sân. „M-am operat de cancer de sân la 38 de ani, iar la vremea respectivă aveam doi copii mici. Trauma a fost enormă, mi-a fost tăiat un sân şi acum port o proteză. În tot acest timp am trăit cu teamă că boala poate apărea din nou, iar copiii mei au trăit cu spaima că s-ar putea să nu mă mai vadă” , a mărturisit Stela Hanusz, de 58 de ani.

Campaniile derulate în şcoli au rol de educare, a explicat ea. „E vorba de responsabilizare pentru stărea de sănătate, e important sa găsim medicul pentru specializarea respectivă, iar orice persoană care crede ca este suspectă de cancer la sân se poate prezenta gratis la noi, unde îi vom asigura analizele şi investigaţiile necesare depistării acestei boli” a încheiat preşedintele Asociaţiei Române de Cancer.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite