"Prevad pentru Romania rolul de ancora strategica in Europa de sud-est si zona Marii Negre"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul SUA, Jack Dyer Crouch II, a ales intrevederea avuta ieri, la initiativa Institutului pentru Politici Publice, cu studentii Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti pentru a

Ambasadorul SUA, Jack Dyer Crouch II, a ales intrevederea avuta ieri, la initiativa Institutului pentru Politici Publice, cu studentii Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti pentru a rosti prima sa cuvantare publica, tema asupra careia s-a oprit fiind pe cat de larga, pe atat de generoasa: "Statele Unite si Romania - spre un parteneriat tot mai puternic". Romania, a spus ambasadorul, este unul dintre aliatii cei mai statornici ai Americii in razboiul global impotriva terorismului. Peste 1.200 de soldati romani actioneaza curajos, umar la umar cu soldatii americani, pentru construirea democratiei si combaterea terorismului in Afganistan si Irak. Natiunile noastre conlucreaza si in alte domenii, luptand impotriva amenintarilor asimetrice, neconventionale, cum ar fi traficul de persoane si narcotice, spalarea banilor, proliferarea armelor de distrugere in masa si delictele in domeniul informaticii. Pe plan economic, statisticile plaseaza SUA ca al cincilea mare investitor in Romania. (...) Poate evenimentul cel mai important petrecut in Romania de la revolutia din 1989 este intrarea in NATO, la inceputul acestui an. Intrarea in UE va marca un salt calitativ pentru Romania, SUA salutand si incurajand acest lucru. In dublul sau rol, ca membra a NATO si UE, Romania va juca, de asemenea, un rol special in intarirea relatiilor transatlantice. Prevad pentru Romania - a afirmat ambasadorul - un rol de ancora strategica in aceasta zona, prin exportul de securitate, atragerea de investitii si promovarea virtutilor civice si democratice, prin guvernare inteleapta si spirit de toleranta. (...). Potrivit unor pareri cinice, coruptia ar fi atat de organic implantata in sistemul romanesc incat o schimbare nu este posibila si, ca atare, trebuie sa o acceptam ca un fapt de viata aici, in Romania. Resping aceasta parere, a spus ambasadorul, aratand ca se simte incurajat de asemenea initiative ale societatii civile, cum ar fi campania "Nu da spaga!" (cuvinte pe care le-a propuntat in limba romana). J.D. Crouch si-a exprimat, in acelasi timp, preocuparea fata de unele dari inapoi in privinta libertatii presei, amintind de hartuirea sau agresarea unor ziaristi, precum si de marile datorii pe care le au unele institutii media, inclusiv impozitele neplatite, ceea ce implica obligatia de a reduce criticile la adresa celor aflati la putere. Printre numeroasele intrebari puse de cei prezenti a fost si una legata de pozitia exprimata de unii reprezentanti ai ambasadei fata de apropierea dintre Blocul National Sindical si Partidul Romania Mare, pozitie care a atras obiectiile ministrului roman de Externe, Mircea Geoana, intr-un recent talk-show la televiziune. Raspunsul, cat se poate de diplomatic al ambasadorului, a echivalat cu o recunoastere a justetei obiectiilor ministrului roman: "Intentionez sa las politica interna (a Romaniei - n.r.) pe seama politicienilor autohtoni".
Mircea Geoana despre declaratiile ambasadorului SUA la Bucuresti:
"Banii se fac dupa ce pleci din politica"
Persoanele care accepta sa intre in politica trebuie sa inteleaga ca au optat, astfel, pentru prestarea unui serviciu public, si nu pentru o sursa de imbogatire, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Mircea Geoana. El s-a exprimat astfel - raspunzand la modul personal unei intrebari a presei - punctul de vedere fata de declaratiile ambasadorului SUA la Bucuresti, Jack Dyer Crouch II, privind politica si mediul de afaceri din Romania. "Eu cred ca cine intra in politica trebuie sa intre ca sa faca un serviciu public, si nu ca sa se imbogateasca", a spus Geoana. El a precizat ca in tarile cu o economie si un sistem democratic mai dezvoltate exista un mecanism reglementat juridic prin care politicienii se pot ocupa de afaceri dupa ce renunta la activitatea politica. "Pentru mine, ca politician si om care a trait multi ani in SUA si Europa, este un lucru evident, banal: banii se fac dupa ce pleci din politica. Faci politica acceptand ca lefurile sunt mai mici decat in sectorul privat", a conchis Geoana.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite