Preţurile produselor industriale au crescut în 2006 cu 11,6%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În industriile primare (extractivă şi energetică), costurile de producţie s-au majorat cu peste 17 procente Preţurile producţiei industriale au crescut în luna decembrie a anului

În industriile primare (extractivă şi energetică), costurile de producţie s-au majorat cu peste 17 procente

Preţurile producţiei industriale au crescut în luna decembrie a anului trecut cu 0,9%, comparativ cu luna precedentă şi cu 11,6% faţă de decembrie 2005, în principal ca urmare a majorărilor în industria extractivă.

Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), cel mai mare avans al preţurilor a fost consemnat la produsele din ramura industriei extractive (+21,5%, comparativ cu luna decembrie 2005). Celelalte ramuri au înregistrat scumpiri de amploare mai mică decât creşterea generală a preţurilor din industrie, cu 11,2% pentru industria prelucrătoare şi 8,1% pentru sectorul de energie electrică şi termică, gaze şi apă. Pe marile grupe industriale creşteri semnificative de preţuri, de 9,3% şi 11,4%, se remarcă la bunurile intermediare şi la cele de uz curent. În schimb, bunurile de capital şi cele de folosinţă îndelungată au avut majorări de preţuri de aproximativ 5%. Studiul a avut în vedere atât preţurile pe piaţa internă, cât şi pe cea externă.

Pe marile grupe industriale, scăderi de preţuri în decembrie faţă de luna anterioară s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-0,9%), industria bunurilor de capital (-0,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,1%). Industria bunurilor de uz curent şi industria energetică au înregistrat creşteri de 0,6%, respectiv 2% faţă de nivelul înregistrat per total.

Pe sectoare de activitate, preţurile din industria extractivă au urcat cu 3,8% în decembrie 2006 faţă de luna anterioară, iar cele din energie electrică şi termică, gaze şi apă, cu 2,7. Preţurile produselor din industria prelucrătoare au înregistrat o scădere cu 0,3%, în decembrie faţă de noiembrie 2006.

Presiune din ce în ce mai mare pe inflaţie

Pe măsură ce aceste materiale vor fi prelucrate şi vor deveni produse finite, scumpirea lor se va transfera către bunurile ce compun coşul de consum al populaţiei, generând o creştere proporţională a inflaţiei. Materialele brute sunt prelucrate industrial, şi o mare parte din ele devin, în câteva luni, bunuri de larg consum. Astfel că scumpirea acestora se va regăsi, la un moment dat, în inflaţie, avertizează analiştii. Durata de prelucrare poate fi de trei până la nouă luni, în funcţie de complexitatea proceselor. Energia şi produsele energetice se vor regăsi în inflaţie cel mai rapid, în aproximativ trei luni, iar scumpirea celorlalte materiale - ceva mai târziu. În perioada decembrie 2005 - decembrie 2006, indicele preţurilor de consum a fost de 4,87%.

Top scumpiri în industrie

1. Metale şi minereuri (+21,5%)

2. Produse energetice (+17,8%)

3. Bunuri de uz curent (+11,4%)

4. Industria prelucrătoare (+11,2%)

5. Bunuri intermediare (+9,3%)

6. Curent electric, termoficare, gaze, apă (+8,1%)

7. Bunuri de capital (+5,1%)

8. Bunuri de folosinţă îndelungată (+4,8%)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite