Preţurile din industrie cresc tot mai temperat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avansul de 1,4% al costurilor de producţie din mai 2009 plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană.După o creştere de peste 6% în primele două luni din 2009, media scumpirilor la produsele industriale a scăzut până la 1,4% în mai, pe fondul cererii tot mai restrânse.

Datele anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în mai 2009, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere medie de 0,4% comparativ cu luna aprilie şi de 1,4% faţă de luna corespunzătoare din anul 2008. Avansul lunar plasează România pe locul al treilea în UE, în timp ce avansul anual al costurilor ne situează pe primul loc în clasamentul european.

Electrocasnicele, pe valul scumpirilor

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,5%), a bunurilor de uz curent (+10,3%) şi a bunurilor de capital (plus 9,1%). În industria bunurilor intermediare, preţurile au crescut uşor (+0,6%), în timp ce în industria energetică s-a remarcat o scădere a costurilor cu 8,4%.

Pe sectoare de activitate, creşteri mai mari de preţuri au fost înregistrate în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+12,7%), ca şi producţia şi furnizarea de energie, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+11,1%). Per ansamblul industriei prelucrătoare, putem spune că preţurile au stagnat, în timp ce în industria extractivă se constată scăderi cu peste 8% a preţurilor de producţie.

România domină topurile UE

Ţara noastră s-a plasat în luna mai pe locul trei în UE, în funcţie de ritmul lunar de creştere a preţurilor producţiei industriale, la egalitate cu Portugalia, cu un avans de 0,4%. Media lunară în UE a scăzut cu 0,4%, potrivit datelor Eurostat. Pe primele locuri în clasament s-au situat Grecia (1%) şi Olanda (0,6%). În schimb, raportat la aceeaşi lună a anului trecut, avansul preţurilor producţiei industriale din luna mai din România, de 1,4%, a fost cel mai mare din UE, unde indicatorul a scăzut cu 5,7%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite