Preturile apartamentelor vor continua sa creasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- sustin agentii imobiliari

A mai ramas doar o luna pana la intrarea in vigoare a noilor norme ale Bancii Nationale privind achizitionarea locuintelor prin credite ipotecare - avans de 35% din valoarea imobilului, creditul nu poate depasi 75 la suta din valoarea imobilului, verificarea bonitatii membrilor familiei solicitantului, ratele de credit si dobanda aferenta trebuie sa reprezinte 35 la suta din veniturile nete ale solicitantului. Anuntul inaspririi conditiilor de obtinere a creditelor ipotecare a fost speculat atat de cumparatorii, cat si de vanzatorii de locuinte. Astfel ca, datorita faptului ca multi s-au inghesuit sa mai prinda pe ultima suta de metri un credit ipotecar pe vechile norme, cererea de locuinte a crescut, iar preturile au crescut si ele, in decembrie, cu 8-10 la suta. Este de asteptat ca din februarie, cand vor intra in vigoare noile norme de contractare a creditelor ipotecare, cererea de credite ipotecare si implicit de locuinte sa scada, iar preturile sa se reduca si ele, dar agentii imobiliari sunt de parere ca nici una dintre aceste ipoteze nu se va confirma. Introducerea noilor norme nu va determina modificari semnificative pe piata imobiliara, sustin specialistii.
Daca anul trecut preturile au crescut cu peste 60 la suta, in 2004 cresterea va fi de aproximativ 10-20 la suta
Preturile la apartamentele de bloc standard se vor mentine sau vor creste usor, adica cu 10-20 la suta, in perioada urmatoare, sunt de parere agentii imobiliari. "Anul trecut, de exemplu, preturile au crescut cu pana la 70 la suta. Cresterea a fost determinata de o sporire impresionanta a cererii, datorata, in primul rand, introducerii creditului ipotecar, si apoi, surprinzator, intentiei de a modifica Constitutia. Multi au interpretat gresit modificarile care urmau sa se faca Constitutiei si s-au speriat ca vor veni strainii si vor cumpara terenuri si vor construi, iar ei nu vor mai avea acces la locuinte", ne-a declarat Dan Dinculescu, agent imobiliar in cadrul Agentiei Top Imobil 3M. El sustine, de asemenea, ca pentru 2004, cu siguranta, preturile nu vor urma un trend descendent, ci mai degraba vor creste (nu atat de spectaculos ca in 2003) sau in cel mai bun caz vor stagna.
"Este destul de greu sa reduci acum preturile odata ajunse la un anumit nivel, oricum trebuie sa ne aliniem la nivelul din Uniunea Europeana", este de parere si Mihai Carabelea, reprezentantul agentiei Unic Company. "Cererea nu va scadea, iar preturile, chiar daca mai cresc, nu vor putea creste foarte mult, in primul rand datorita faptului ca economia romaneasca, respectiv salariile romanilor nu pot sustine o crestere mai mare", sunt de parere agentii imobiliari. Problema pe piata imobiliara din Romania, mai spun ei, nu este cererea - care este la un nivel destul de ridicat - ci oferta, care este mult mai mica. Pe acest segment, al apartamentelor de bloc standard, nu s-au mai construit de ani buni imobile noi, iar toate tranzactiile se realizeaza cu acelasi fond de locuinte. Preturile la apartamentele in blocurile standard sunt acum, pentru un apartament cu 2 camere, intre 17-20.000 de euro, pentru un apartament de 3 camere intre 22-25.000 de euro, iar pentru 4 camere ele depasesc 27.000 de euro.
Pe piata apartamentelor de lux nu se asteapta modificari spectaculoase
In ce priveste piata apartamentelor de lux, aceasta nu a inregistrat nici o schimbare semnificativa in ultima perioada. "Preturile la acest segment vor ramane constante, respectiv 800-1000 de dolari pe metru patrat. Cresterea cererii datorata creditului ipotecar este oarecum compensata de aparitia a noi cladiri de apartamente de lux. Preturile pentru apartamentele in cladiri construite inainte de revolutie (maxim 80.000 de dolari) sunt mai tare influentate de creditul ipotecar, deoarece oferta de astfel de apartamente ramane constanta. Tot ce se construieste pe piata nou tinde sa aiba suprafete mai mari, finisari mai bune si implicit preturi mari", ne-a declarat Liana Dumitru, reprezentantul agentiei Colliers International.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite