Preţul ţiţeiului se va vedea în profitul companiilor listate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom şi Rompetrol ar putea obţine rezultate în creştere în ultimul trimestru Rezultatele financiare ale celor două companii petroliere listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au

Petrom şi Rompetrol ar putea obţine rezultate în creştere în ultimul trimestru

Rezultatele financiare ale celor două companii petroliere listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au situat, în primele nouă luni din acest an, sub aşteptările analiştilor din piaţa de capital.

Surprize plăcute în acest sector ar putea aduce însă ultimul trimestru. Pe de o parte, creşterea preţului petrolului pe plan internaţional s-ar putea reflecta mult mai clar în profiturile Petrom, în timp ce Rompetrol ar putea beneficia de resurse mai ieftine de procesare din partea KazMunaiGas.

Evoluţie sub aşteptări în primele nouă luni

Petrom Bucureşti (SNP), compania cu cea mai mare capitalizare bursieră (34,17%), a obţinut, în al treilea trimestru, un profit net de 661 milioane de lei (204 milioane de euro), marcând o creştere de 16% faţă de perioada similară a anului trecut şi de 30% faţă de al doilea trimestru al anului în curs. Cifra de afaceri a companiei a crescut faţă de trimestrul anterior la un nivel de 3,238 miliarde de lei, în scădere cu 4% faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut.Cu toate acestea, rezultatele financiare nu reflectă creşterea preţului barilului de petrol.

"Este posibil ca OMV să transfere încă o mare parte din profiturile obţinute în România către compania-mamă", apreciază Adrian Simionescu, directorul general al Finans Securities. La rândul său, Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la Prime Transaction, consideră că evoluţia preţului ţiţeiului nu a ajutat foarte mult profitul Petrom. "Preţului petrolului creşte de la începutul anului, iar acest fapt ar fi trebuit să se resimtă mult mai mult în cazul Petrom", explică Bărbulescu.

Pe plan internaţional, petrolul a mai făcut, ieri, un pas spre pragul de 100 de dolari pe baril. La începutul zilei, contractul cu scadenţa în ianuarie se tranzacţiona la cotaţia de 99,29 de dolari. "Trebuie să ţinem cont că scumpirea petrolului este alimentată, pe lângă temerile privind rezervele de ţiţei pentru iarnă, şi de deprecierea dolarului american", subliniază Adrian Bărbulescu.

Analiştii consideră că ultimul trimestru va fi benefic pentru cele două companii petroliere. "Vor fi, cu siguranţă, rezultate mai bune. Este de aşteptat acest lucru, ţinând cont că societăţile internaţionale din domeniu au raportat deja creşteri ca urmare a scumpirii ţiţeiului", apreciază Adrian Ceuca, director general adjunct al SSIF Broker.

Potenţial pentru Rompetrol

În ceea ce priveşte compania Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), ascensiunea ar putea fi determinată de alimentarea cu resurse ieftine de către KazMunaiGas. "Rompetrol a stat foarte mult sub semnul indeciziei investitorilor în aşteptarea avizului Comisiei Europene privind preluarea de către compania kazahă, dar şi din cauza procesului care trenează asupra managementului societăţii", spune Adrian Simionescu.

Analistul este de părere că, odată cu resursele mai ieftine de procesare, compania va avea un potenţial foarte mare de creştere.

Principala companie a grupului Rompetrol a înregistrat, în trimestrul al treilea, pierderi de 78,2 milioane de lei (23,4 milioane de euro). Pierderile raportate sunt de aproximativ 12 ori mai mari faţă de cele din perioada similară a anului 2006.

Acestea au fost cauzate de scăderea diferenţialului dintre preţul ţiţeiului Ural, rafinat de Petromidia, şi preţul ţiţeiului Brent de la 3,8 dolari/baril în 2006 la 1,49 dolari pe baril în trimestrul trei din 2007, precum şi de reducerea marjei brute de rafinare cu aproximativ 17%, la 6,82 dolari/baril, din cauza creşterii preţului ţiţeiului.

Analiştii consideră că, în momentul de faţă, companiile petroliere sunt departe de preţurile la care ar trebui să se tranzacţioneze la bursă. Decalajul este pus pe seama lipsei de corelare a bursei autohtone cu pieţele internaţionale. "Încă nu ne ghidăm investiţiile în funcţie planurile şi evoluţiile externe", conchide Adrian Simionescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite