Preţul rovinietei va creşte de la 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a comunicat, ieri, că, începând cu 2008, tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România -

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a comunicat, ieri, că, începând cu 2008, tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România - rovinieta - va atinge nivelul prevăzut de directivele europene.

Astfel că preţul unei roviniete pentru 12 luni va creşte, de la 1 ianuarie 2008, până la 40 de euro pentru autoturismele noneuro, 35 de euro pentru autoturismele Euro I şi 25 de euro pentru autoturismele Euro II. Potrivit CNADNR, aplicarea tarifului pentru utlizarea drumurilor s-a făcut etapizat în conformitate cu Ordonanţa Guvernului 15/2002.

"Calendarul de aplicare etapizată a tarifului a fost propus de România la negocierile pentru integrarea în Uniunea Europeană, fiind agreat şi acceptat de către aceasta", a anunţat sursa citată.

Proprietarii de autoturisme vor plăti, de la 1 ianuarie 2008, pentru o rovinietă cu o valabilitate de o zi un euro indiferent de tipul de autoturism, preţul actual fiind de 0,6 euro. Pentru rovinietele cu valabilitate de o săptămână tariful va fi de trei euro pentru autoturismele Euro II şi cinci euro pentru cele noneuro cu aproximativ doi euro mai mult decât preţul aplicat în perioada 2005-2007.

Rovinietele pentru o lună vor costa între şase şi 10 euro, pentru şase luni între 15 şi 25 euro. Preţul unei roviniete pentru un an va creşte de la 16,8 euro pentru autoturismele Euro II şi 24 euro pentru cele noneuro la 28 euro pentru cele Euro II şi 40 euro pentru cele noneuro.

Rovinietele pentru un an valabile pentru microbuze vor costa între 340 euro şi 360 euro, pentru autobuze şi autocare - între 650 euro şi 850 euro. Pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală până în 3,5 t se va plăti, pentru o perioadă de un an, între 100 euro şi 150 euro.

În conformitate cu Legea nr. 101/2007, rovinieta se poate achita atât de către utilizatorii români, cât şi de utilizatorii străini pe perioade de 7 zile, 30 zile, 6 luni şi 12 luni, fapt ce va duce la creşterea numărului de roviniete ce vor fi eliberate în perioada următoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite