Preţul grâului a scăzut cu circa 20%, dar pâinea nu se va ieftini, spun producătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul grâului a scăzut cu circa 20%, dar pâinea nu se va ieftini, spun producătorii
Preţul grâului a scăzut cu circa 20%, dar pâinea nu se va ieftini, spun producătorii

Producătorii agricoli autohtoni susţin că preţul grâului a scăzut anul acesta în medie cu 20%, comparativ cu 2008, pe fondul crizei şi scăderii puterii de cumpărare, însă nu se aşteaptă la o scădere a preţului pâinii, din cauza nivelului ridicat al comerţului nefiscalizat din acest sector, transmite NewsIn.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR) Viorel Matei a declarat că preţul grâului este în această toamnă cu 17,5-23% mai mic, pe fondul scăderii puterii de cumpărare cauzată de criza economică, comparativ cu alte ţări din Europa.

"Se cunoaşte lipsa de finanţare a sectorului, în special pe segmentele de depozitare şi prelucrare. Astfel, producătorul agricol, neavând capacităţi de depozitare şi neputând să-şi prelucreze singur grâul, îl vinde chiar de pe câmp, fără a mai negocia, la preţuri sub costul de producţie. Cei care reuşesc totuşi să îşi plaseze producţia într-un depozit, ar vrea să vândă, însă criza economică instalată la noi a dus la scăderea veniturilor şi implicit la scăderea puterii de cumpărare, şi atunci rămân cu producţia nevândută", a explicat Viorel Matei.

Potrivit lui Matei, anul acesta producătorii vând grâul cu 40-42 de bani pe kilogram, comparativ cu 47-52 bani pe kilogram, în toamna anului trecut. În plus, acesta a adăugat că, în prezent, în piaţă se dezvoltă un nou fenomen: procesatorii cumpărând doar producţia necesară pentru două-trei luni, evitând să facă stocuri.

Viorel Matei a mai spus că în ceea ce priveşte pătrunderea pe pieţele externe, producătorii întâmpină dificultăţi din cauza diferenţelor de preţ faţă de grâul din alte ţări, care este mai ieftin.

"Cu toate că grâul din România are un preţ sub costul de producţie, un preţ mic, el nu poate concura cu preţurile din alte ţări pe pieţele externe, pentru că producătorii din aceste state pot vinde produsul cu un preţ mai scăzut, acoperind diferenţa din subvenţii şi din facilităţile de ordin financiar pe care le au la exporturi", a mai spus Matei.

Sub costul de producţie

De asemenea, Marcel Cucu, membru al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a declarat că în această toamnă producătorii agricoli vând sub preţul de producţie din cauza accesului greu în depozite. Astfel, potrivit acestuia, preţul grâului este în medie cu 29% mai scăzut în 2009, comparativ cu preţul din 2008, respectiv între 35-43 de bani pe kilogram faţă de 55 bani pe kilogram în anul 2008.

"Piaţa grâului a devenit una nerentabilă pentru producători, preţul scăzând mult faţă de anul trecut. Aceştia nu mai au puterea de a negocia, fiind puşi mereu în situaţia de a-şi vinde produsele imediat după recoltare. Există un cartel al marilor depozitari privaţi şi fermierilor le este greu să intre în aceste depozite", a spus Cucu.

Opiniii divergente

Pe de altă parte, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN) Aurel Popescu a declarat că grâul s-a scumpit anul acesta cu circa 16%, de la 42 de bani pe kilogram în 2008, la 50 de bani pe kilogram în acest an, adăugând însă că acestă evoluţie nu va duce la scumpirea pâinii.

"E un preţ mai bun pentru producători anul acesta, comparativ cu 2008, pentru că anul trecut a fost oferta mare şi automat preţul a fost mai mic. Anul acesta se cumpără grâu cu 500 lei tona, în timp ce anul trecut era 420 lei. Cu toate acestea, preţul pâinii nu va creşte în această toamnă, deoarece s-a scumpit deja în primăvară şi prin preţul actual se acoperă costurile de producţie", a explicat Popescu.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan a declarat că, în mod normal, scăderea preţului materiei prime ar trebui să ducă la ieftinirea pâinii, însă în România acest efect nu se întâmplă din cauza comerţului nefiscalizat din sectorul de panificaţie care depăşeşte 70%.

"Într-o economie normală, scăderea preţului la grâu duce clar la scăderea preţului pâinii cu aproximativ 7-8%, însă la noi, unde piaţa neagră depăşeste 70%, iar marile firme din piaţă cumpără nefiscalizat, nu ne putem aştepta la nicio reducere a preţului la pâine sau la produsele de panificaţie", a spus Ştefan.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), producţia de grâu din acest an este cu circa 28% mai mică decât cea obţinută în anul 2008, respectiv circa 5,2 milioane tone, comparativ cu 7.3 milioane tone în anul precedent.

De asemenea, seceta din această vară a afectat 2.593.130 de hectare dintre care 1.038.683 de hectare sunt culturi de grâu, secară şi triticale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite