Preţul ridicat al aurului de pe pieţele externe afectează şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bijutierii vor mări preţurile după fi ecare creştere semnifi cativă a cotaţiei. Aprecierea-record a aurului de pe pieţele internaţionale se răsfrânge în mod direct şi asupra valorii din

Bijutierii vor mări preţurile după fi ecare creştere semnifi cativă a cotaţiei.

Aprecierea-record a aurului de pe pieţele internaţionale se răsfrânge în mod direct şi asupra valorii din România a metalului preţios.

Aurul a fost cotat ieri de Banca Naţională a României, la un curs de 56,4124 lei/ gram. În acest context, bijutierii anunţă că vor majora preţurile ori de câte ori cotaţia aurului va creşte cu mai mult de 5%.

"Preţul aurului a fl uctuat foarte mult în ultima perioadă, dar a înregistrat o creştere semnifi cativă începând din această vară", a declarat pentru "Adevărul", Mihail Pacioianu, preşedintele Federaţiei Patronale a Bijutierilor - Diamond Gold. Cotaţia aurului a înregistrat o apreciere semnifi cativă începând de la sfârşitul lunii august.

Dacă pe 28 august un gram de aur era cotat de BNR la un curs de 51,0715 lei, valoarea acestuia a urcat până la 56,2281 lei/gram, pe 20 septembrie, şi chiar 57,1704 lei gramul, în data de 21 septembrie.

Deşi sfârşitul lunii septembrie a adus uşoare scăderi ale cotaţiilor, octombrie a debutat cu noi creşteri, mai ales pe fondul situaţiei internaţionale. "Cotaţia aurului din România este direct conectatăla ceeaceseîntâmplă pe pieţele internaţionale, întrucât nivelul stabilit de BNR reprezintă preţul aurului din ziua precedentă stabilit la Bursa de la Londra", a explicat Pacioianu, precizând astfel că şi preţurile bijuteriilor din România ar putea fi majorate.

"Dacă această creştere va continua, şi bijutierii vor ridica preţurile, la fi ecare creştere cu 5% a cotaţiei aurului", a spus preşedintele Diamond.

China vrea supremaţie şi pe piaţa aurului După ce a devenit cel mai mare jucător mondial de pe piaţa argintului, China are ambiţii mari şi în ceea ce priveşte bijuteriile de aur.

"China este în acest moment cel mai mare producător de bijuterii din argint, iar de curând a intrat şi pe piaţa aurului.

Unul dintre motivele pentru care cotaţia aurului creşte foarte mult pe plan internaţional este aceea că Republica Populară Chineză cumpără foarte mult aur de pe piaţă", a declarat preşedintele Diamond, Mihail Pacioianu.

Cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani

Pe pieţele internaţionale, preţul aurului a avut ieri o evoluţie spectaculoasă, ajungând până la nivelul maxim al ultimilor 28 de ani. Potrivit Reuters, deprecierea-record a dolarului faţă de euro a stimulat apetitul investitorilor pentru metalele preţioase, ducând la o scumpire a aurului, până la 746,30 dolari/uncie, cea mai mare valoare din ianuarie 1980.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite