Preţul pacientului român: 10 euro în viu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de doctorul pe a cărui listă sunt înscrişi, cred că un medic care dă bani pentru preluarea listei se va ocupa mai bine de ei. Un proiect de ordin de ministru, publicat ieri în premieră de

de doctorul pe a cărui listă sunt înscrişi, cred că un medic care dă bani pentru preluarea listei se va ocupa mai bine de ei. Un proiect de ordin de ministru, publicat ieri în premieră de Adevărul, prevede că, alături de cabinet şi aparatura din acesta, medicii de familie îşi vor putea vinde lista de pacienţi. În cazul decesului, moştenitorii decid dacă angajează un alt doctor, pe aceeaşi listă, sau vând "praxisul". "Pacientul este anunţat de schimbare şi este liber să aleagă alt doctor", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoaie, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor. Cei mai în vârstă nici nu concep aşa ceva: "Cum să ne vândă? Nu suntem carne tranşată. Dacă moare, vom vedea", ne-a declarat un pacient de la Dispensarul Giuleşti. Până acum, legea nu permitea transferul de pacienţi. Listele se vindeau însă ilegal, cu 4-5 mii de euro, mia de pacienţi.
În Capitală suma putea să ajungă la 10 mii de euro, deoarece medicul care voia să aibă contract cu Asigurările trebuia să strângă o mie de pacienţi, în trei luni, lucru practic imposibil. CNAS pedepsea medicii prinşi că au transferat pacienţi de pe o listă pe alta, reziliindu-le contractul. Fără contract, medicii pierdeau cabinetul primit în concesiune, aproape gratis, de la primărie.

Vânzarea, un ban în plus la pensie
În primii ani ai asigurărilor, se furau nume de pacienţi, fără ca aceştia să ştie, iar când doctorul îşi strângea numărul necesar, îi "dădea" înapoi. Când medicul ieşea la pensie îşi îndruma, neoficial, clientela către alt medic. Noile reglementări ar permite tinerilor intrarea în marile oraşe prin negocierea cu un medic care are mai mulţi pacienţi sau care iese la pensie. Medicii pe care i-am contactat nu au dorit să stabilească o sumă cu care şi-ar vinde lista de pacienţi şi nu au vrut să se pronunţe până la intrarea normelor în vigoare, dar toţi sunt mulţumiţi de posibilitatea câştigării unor bani în plus, la pensie. Directorul ASP Bucureşti, conf. dr. Adrian Neacşu, ne-a declarat că aşteaptă normele de la Ministerul Sănătăţii şi că numai piaţa va putea stabili preţul. "Probabil că primii care vor vinde praxisul vor lua mai puţini bani decât face. Vânzătorii se pot păcăli, dar preţul rezultă numai prin negociere, în funcţie de cerere şi ofertă. Este ca la orice tranzacţie: atunci când se vinde o fabrică, se ia în calcul şi cota de piaţă. În cazul medicilor de familie, se ia în calcul şi clientela". Am întrebat medicii dacă sunt siguri că pacienţii vânduţi vor rămâne pe liste, iar aceştia ne-au spus că depinde numai de medicul cumpărator al listei. Dacă se poartă bine cu pacienţii , aceştia rămân, dacă nu… "Acest lucru se întâmplă şi în Uniunea Europeană şi este perfect normal", ne-a mai declarat dr. Astărăstoaie. Împreună cu cabinetul şi aparatura, vânzarea "afacerii" ar putea aduce medicului pensionar între 10.000 şi 40.000 euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite