Preţul - motiv pentru renunţarea la fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După introducerea taxelor suplimentare la ţigări va fi mai "rentabil" un tratament pentru renunţarea la fumat decât să continui să cumperi ţigări. În medie, preţul unui pachet de ţigări

După introducerea taxelor suplimentare la ţigări va fi mai "rentabil" un tratament pentru renunţarea la fumat decât să continui să cumperi ţigări. În medie, preţul unui pachet de ţigări va creşte cu 7.000 de lei, iar această majorare ar putea intra, probabil, în vigoare de la 1 martie. La un calcul simplu, ies în evidenţă beneficiile renunţării la fumat în plan financiar. La un pachet de ţigări pe zi, costul pe lună ajunge la aproximativ 1,2 milioane de lei. Această sumă poate fi echivalată cu o rată la echipamente electrocasnice sau chiar la un automobil. În străinătate nu există pachet de ţigări mai ieftin de 3 euro, iar în unele ţări, cum ar fi Norvegia, el poate ajunge să coste chiar 8 euro. Acesta ar putea fi însă numai începutul unui politici agresive antifumat. Creşterea preţurilor la ţigări a fost doar una dintre măsurile antitabac: au urmat interzicerea fumatului în localurile publice şi la locurile de muncă.
Medicaţia antidrog
Există mai multe metode prin care se poate renunţa la fumat: fie se urmează un tratament medicamentos, fie se aleg substitutele de nicotină, fie psihoterapia sau medicina alternativă, cum ar fi acupunctura, reflexoterapia şi fitoterapia. "Tratamentul cu medicamente nonnicotinice, care acţionează asupra zonelor din creier responsabile de fumat, durează două luni şi are o rată de succes de 60-70 la sută după 6 luni, pentru că nu este totul să rezolvi dependenţa de nicotină. Tratamentul pe lună costă în jur de 1,7 milioane de lei, ceea ce echivalează cu ţigările pe o lună de zile", ne-a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonator la Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat.
Plasturi care substituie nicotina
O altă metodă este cu ajutorul substitutelor de nicotină, care funcţionează pe acelaşi principiu ca şi metadona pentru cei dependenţi de droguri. "Plasturii se lipesc pe piele şi asigură organsimului necesarul de nicotină pe care îl lua înainte din ţigări, iar, după o vreme, doza din aceşti plasturi scade până când nevoia de ţigări dispare", mai spune dr. Ciobanu.
Psihoterapia caută cauzele viciului
Psihoterapia îi poate ajuta pe dependenţi să găsească motivaţii pentru a renunţa şi să nu revină asupra deciziei. Discuţia cu un psihoterapeut este foarte utilă şi, atunci când dependenţa nu este foarte mare, este suficientă pentru a renunţa la acest obicei nesănătos", ne-a mai spus dr. Magdalena Ciobanu. În ţară există mai multe centre de consiliere pentru renunţarea la fumat, iar lista lor poate fi consultată la www.srp.ro.
Presopunctura duce la aversiunea faţă de ţigări
şi acupunctura poate ajuta dependenţii să renunţe la fumat. "Prima şedinţă de presopunctură este cea mai importantă, dar şi cea mai dureroasă. În cursul acestei şedinţe se urmăreşte eliminarea rapidă a toleranţei organismului la nicotină, încât majoritatea pacienţilor care au urmat acest tratament nu mai simt nevoia sau chiar au senzaţii neplăcute la fumat. Urmează apoi şedinţele de acupunctură, care se spaţiază în funcţie de nevoile fiecărui pacient", spune dr. Răzvan Ionescu, absolvent al Colegiului de Medicină Tradiţională Chinezească din Shanghai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite