Preţul medicamentelor va scădea cu până la 15% - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre scăderea preţului medicamentelor, tranzacţiile efectuate de străini pe piaţa de la Bucureşti sau soluţiile e-commerce. Printre alte subiecte, obligaţiunile municipale sunt mai sigure decât depozitele bancare, iar băncile centrale ar putea prelungi limitarea vânzărilor de aur.

Preţul medicamentelor va scădea cu până la 15%, în condiţiile în care se va aplica, începând cu 1 aprilie, noua metodologie de calcul a preţurilor, ceea ce va asigura o creştere a pieţei în volum şi, implicit, un acces mai larg al populaţiei la medicamente, consideră Roberto Musneci, senior partner la Serban&Musneci. „Una dintre schimbări este că mergem – de fapt, era lege, dar n-a fost sută la sută respectată – pe preţurile CIP cele mai mici din Europa. Ce înseamnă, din punct de vedere strategic? Preţul va scădea, iar aici cred că pot să fac o predicţie relativ exactă: preţul va scădea cu 10–13 sau 15%. În acelaşi timp, piaţa va creşte în volum; volume mai mari la preţuri mai mici, ceea ce înseamnă un acces mai larg la medicamente“, a declarat pentru Business Standard, Roberto Musneci.

Străinii fac legea în piaţă. Investitorii străini au vândut luna trecută pe Bursa acţiuni în valoare de 12,6 mil. euro, cu 4,2 mil. euro mai mult decât au cumpărat. Cele mai lichide 25 de titluri de pe piaţă au pierdut în februarie în medie 17,3% din valoare. Vânzările străinilor s-au făcut simţite pe Bursă luna trecută deşi acestea au reprezentat doar o treime din volumul total, investitorii instituţionali străini fiind în acelaşi timp foarte puţin prezenţi la cumparare, cu doar 19,3% din rulajul total. "Cred că sunt reduceri de poziţii. Fondurile au nişte deponenţi care fac presiuni să se iasă din ţările despre care se vorbeşte că sunt în colaps. Păi dacă noi suntem asociaţi cu Ucraina sau Estonia? Parcă fondul MEI a sistat la un moment dat retragerile pentru că a considerat că investitorii iau decizii greşite" spune Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Securities, scrie Ziarul Financiar.

MB Drăgan oferă soluţii e-commerce prin proiectul Vanzari 2.0. Agenţia de comunicare interactivă MB Drăgan a lansat la începutul lunii martie proiectul Vanzari 2.0, după o investiţie de peste 8.000 de euro, prin care îşi propune să atragă atenţia asupra avantajelor comerţului electronic (e-commerce). Lansat pe 5 martie, proiectul Vanzari 2.0 se adresează atât firmelor ce deţin un magazin offline, cât şi micilor investitori, care doresc să înceapă o afacere online şi dispun de un buget limitat. "Într-o perioadă în care afacerile au tendinţa de a stagna sau de a se restrânge, mediul online îţi oferă şansa de a creşte, de a te dezvolta, de a ajunge la grupul tău ţintă fără mari cheltuieli. Vizibilitatea este cu mult mai mare, iar costurile mult reduse. De aceea numărul magazinelor online a început să crească foarte mult. Sunt o opţiune ieftină şi rapidă de a vinde aproape orice”, a declarat, pentru Wall-Street, Tudor Totolici, strategy consultant MB Drăgan.

Obligaţiunile municipale, mai sigure decât depozitele bancare. „Încă persistă o confuzie în rândul publicului între ideea de investiţie şi noţiunea de economisire. Oamenii consideră economisire exclusiv depunerea banilor în bancă şi consideră că aceasta este cea mai sigură formă de plasament, când lucrurile nu stau nici pe departe astfel", a declarat Cătălin Bolohan, director de investiţii la Explore Asset Management în cadrul unei conferinţe de presă organizată de firma pe care o reprezintă, împreună cu societatea de consultanţă financiară VMB Partners. „Încă avem clienţi care vin la noi şi ne spun că au plasamente cu nivel de risc zero şi se referă la depozitele bancare. Lucrurile sunt departe de a sta astfel. În realitate, în momentul de faţă băncile sunt mult mai expuse şi nu este exclus ca în anii următori să vedem falimente bancare", a mai spus Cătălin Bolohan, potrivit Curierul Naţional.

Băncile centrale ar putea prelungi limitarea vânzărilor de aur.
Băncile centrale din Europa ar putea extinde aşa-numitul acord Washington, care limitează vânzările de aur, iar un anunţ în acest sens ar putea fi făcut în curând, potrivit UBS AG, cea mai mare bancă elveţiană. Acordul, semnat în 2004 de 17 instituţii financiare, limitează vânzările de aur ale băncilor centrale la 500 de tone metrice anual, până în septembrie 2009. Un nou acord ar păstra această limită de 500 de tone, susţine John Reade, analist la UBS. Conform spuselor sale, "dacă anunţul privind extinderea acordului nu va fi făcut luna aceasta, atunci am putea observa apariţia unei stări de incertitudine pe piaţa aurului", scrie Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite