Preţul lemnului, umflat printr-o ordonanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regia Pădurilor e obligată să întârzie licitaţiile, pentru că exploatarea masei lemnoase este considerată achiziţie publică

Odată cu adoptarea Ordonanţei 34/2006 privind achiziţiile publice, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a intrat sub incidenţa acesteia, astfel că licitaţiile pentru exploatarea lemnoasă întârzie mult peste termenele la care ar trebui să se desfăşoare. Efectul acestei erori se regăseşte în primul rând în evoluţia preţului masei lemnoase, care creşte din cauza întârzierii licitaţiilor.

Cererea din ce în ce mai mare de buşteni - în special la răşinoase, care sunt folosite ca materiale de construcţii - impune licitarea acestora într-un anumit ritm. Însă, potrivit Ordonanţei 34/2006, ofertantul (în acest caz, Regia Naţională a Pădurilor) este obligat să aştepte 52 de zile la prima strigare, respectiv 32 de zile la cea de-a doua, din momentul anunţului până la şedinţa de licitare.

Această întârziere înseamnă, de fapt, o perioadă în care cererea continuă să crească şi, în consecinţă, preţul lemnului se umflă în mod artificial. "Se pierde, astfel, chiar şi un sezon de exploatare, iar pagubele sunt incomensurabile", ne-a declarat, ieri, directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea. El consideră că introducerea Romsilva sub incidenţa Ordonanţei 34/2006 este o eroare care "ar putea fi corectată în cel mult o lună".

În principiu, preţurile la licitaţii "evoluează în funcţie de cerere şi ofertă, dar prin aceste întârzieri impuse mai intervin şi altfel de factori", a mai spus şeful Romsilva.

Lemnul românesc, mai scump decât cel nemţesc

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Forestierilor (ASFOR), Ioan Sbera, ne-a declarat că, din cauza acestei erori, s-a ajuns la limite insuportabile ale preţurilor masei lemnoase.

"În România, preţurile sunt deja mai mari decât în Germania, şi asta ne va duce pe toţi la faliment. Iniţial, preţurile propuse de Romsilva la licitaţii au fost foarte bune, dar cererea a crescut exagerat, din cauza întârzierilor, astfel că oamenii au supralicitat", a spus liderul forestierilor. El propune ca masa lemnoasă pentru un an întreg să se scoată la vânzare într-o singură licitaţie, pentru a se păstra un nivel rezonabil al preţurilor.

Un sfert din cota pe 2007 a fost deja exploatată

În primul trimestru din acest an, valorificarea masei lemnoase şi a altor produse a avut ca rezultat o cifră de afaceri de 252 milioane de lei realizată de Romsilva, cu 16% mai mult decât s-a preconizat în programul propus. Regia a exploatat un volum de 2,2 milioane mc lemn (peste 20% din cota aferentă anului 2007) şi a exportat produse lemnoase şi vânătoreşti în valoare de circa 4,3 milioane de lei.

Romsilva a realizat, în primul trimestru din 2007, un profit de 37,6 milioane de lei - de aproape trei ori valoarea estimată de 14,3 milioane de lei, principalele surse de venit fiind exploatarea masei lemnoase, exportul şi silvoturismul. Romsilva funcţionează sub coordonarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi administrează circa patru milioane de hectare de pădure proprietate a statului. Regia dispune de un buget de un miliard de lei, prevăzut pentru anul 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite