Preţul gazelor şi al electricităţii nu se modifică la 1 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gazelor şi al electricităţii nu se modifică la 1 octombrie
Preţul gazelor şi al electricităţii nu se modifică la 1 octombrie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca preţul gazelor şi cel al energiei electrice să rămână neschimbate de la 1 octombrie, a declarat preşedintele instituţiei, Petru Lificiu, citat de NewsIn.

"Acest lucru este atât în beneficiul consumatorilor, cât şi în beneficiul operatorilor. Căutăm o stabilitate în evoluţia preţului energiei electrice şi gazelor care în plan macroeconomic va menţine şi moneda naţională. S-a văzut că orice evoluţie stabilă a costurilor este de preferat variaţiilor", a spus Lificiu.

Preşedintele ANRE declarase în urmă cu două luni că preţul energiei electrice ar putea scădea cu 5-10% către sfârşitul anului, dacă economia se redresează şi dacă va creşte consumul de electricitate.

De regulă, preţul final al gazelor se ajustează de patru ori pe an, la începutul fiecărui trimestru, iar tarifele la electricitate, de două ori, în ianuarie şi iulie.

La începutul lunii iulie, Lificiu a declarat, pentru „Adevărul”, că ANRE are în vedere păstrarea tarifelor actuale la gaze pentru tot restul anului, deşi preţul de import va creşte în ultimul trimestru la 290 de dolari pe mia de metri cubi, de la 270 de dolari pe mia de metri cubi, cât este în prezent.

Gazele de import au o pondere de circa 22% în totalul consumului naţional, în perioada iulie-septembrie.

ANRE a redus preţului gazelor cu 5% de la 1 iulie 2009, după ce, la 1 mai, gazele se ieftiniseră cu 3%. În primele şase luni ale anului, consumul naţional de gaze a scăzut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preţul electricităţii pentru populaţie a fost modificat ultima dată la 1 iulie 2008, când a crescut cu 4,4%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite