Presiunile comisarului Reding

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viviane Reding,  vicepreşedintele  Comisiei Europene, stă cu ochii  pe ţara noastră
Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene, stă cu ochii pe ţara noastră

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a punctat, imediat după raport, că situaţia din România va fi monitorizată extrem de atent.

„În privinţa statului de drept, Comisia Europeană nu va face niciun compromis, nici în cazul României, nici în cazul Ungariei şi nici al altui stat membru", a transmis pe Twitter Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei.

Oficialul european a continuat ieri în presa germană, unde a avansat ideea înfiinţării unui post de ministru european pentru Justiţie care să poată interveni atunci când apar derapaje atât de grave în unele state membre, potrivit „Frankfurter Allgemeine Zeitung". Ministrul european pentru Justiţie, spunea Reding, ar trebui să aibă dreptul de a acţiona în judecată un stat membru „dacă independenţa justiţiei naţionale este în pericol".

Oficiali europeni au precizat, sub protecţia anonimatului, că ordinea în care pot fi văzute eventualele sancţiuni pentru România este: MCV cu consecinţele pe aderarea la Schengen, infringement (dacă va fi cazul) şi abia apoi discuţia pe articolul 7 din Tratat care prevede suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.  

Până unde se poate merge

Potrivit unor surse europene, în Colegiul Comisarilor în care s-a adoptat raportul pe Justiţie pe ultimii cinci ani, la dezbaterile legate de raportul suplimentar pentru România doar pe punctele ce vizeză statul de drept şi separarea puterilor în stat, Reding a fost cea care a invocat posibilitatea folosirii articolului 7 din Tratatul UE. „Reding a menţionat posibilitatea suspendării dreptului de vot al României în faţa colegilor săi, în timpul discuţiilor de miercuri, dacă raportul nu va aduce schimbări concrete în această ţară", notează EuObserver într-o analiză dedicată situaţiei din
România.

Baza legală în care însă Comisia Europeană acţionează în privinţa României este Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare  iar concluziile comisarilor s-au rezumat doar la acest instrument. În lipsa acestuia, Comisia ar fi avut o problemă şi ar fi trebuit să găsească o cale legală prin care să intervină.

Nu există în acest moment posibilitatea de a acţiona prin alte mecanisme, vizate putând să fie fondurile europene pentru România. Din motive care ţin de lipsa capacităţii administrative însă, acestea sunt în pericol de întrerupere pe aproape toate programele operaţionale.

" În privinţa statului de drept, Comisia Europeană nu va face niciun compromis, nici în cazul României, nici în cazul Ungariei şi nici al altui stat membru."
Viviane Reding vicepreşedinte Comisia Europeană

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite