Presiuni separatiste, într-o şcoală din Târgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aniversarea a 100 de ani de existenţă a Şcolii Generale nr. 7 din Târgu Mureş s-a desfăşurat, ieri, sub presiunea pe care directorul, Arpad Andrassy, o exercită de câteva luni pentru a-i

Aniversarea a 100 de ani de existenţă a Şcolii Generale nr. 7 din Târgu Mureş s-a desfăşurat, ieri, sub presiunea pe care directorul, Arpad Andrassy, o exercită de câteva luni pentru a-i atribui numele fostului primar al urbei, Bernady Gyorgy. Andrassy este şi secretar al Consiliului Naţional Secuiesc şi decizia sa a generat tensiuni în această unitate de învăţământ, unde, în proporţie de 60 la sută, profesorii şi elevii sunt români. Surse din şcoală ne-au spus că săptămânile trecute directorul a convocat, în câteva rânduri, consiliul profesoral şi a încercat să impună transformarea şcolii în "Bernady Gyorgy", însă românii, majoritari, au respins proiectul. "Avem semnale că părinţii nu mai vor să-şi înscrie copiii la şcoală, pentru că s-a răspândit zvonul că profesorii şi învăţătorii români vor pleca.
Se încearcă repetarea scenariului de succes de la Liceul Bolyai, care, treptat, a devenit pur maghiar", ne-a declarat un dascăl. La festivitatea de ieri, Andrassy a deplâns faptul că şcoala nu a fost botezată cu numele fostului edil al Târgu Mureşului, pe vremea căruia, în 1906, a fost inaugurată instituţia. Inspectorul general şcolar, Nicolae Neagu, a declarat că ştie ce se întâmplă la Şcoala Generală nr. 7, cu atât mai mult cu cât lui Andrassy, pe 20 noiembrie, i-a expirat contractul de management şi urmează să fie numit cu delegaţie.
"La comisia de atribuire de denumiri din IŞJ nu a venit nicio cerere în acest sens, deoarece Consiliul de Administraţie a şcolii nu a aprobat acest lucru".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite