Presiuni pentru reînfiinţarea Universităţii "Bolyai"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, în octombrie 2005, mai bine 500 de tineri maghiari demonstrau pentru înfiinţarea, la Cluj-Napoca, a unei universităţii de stat, cu predare în limba maghiară, Comisia de Iniţiativă

După ce, în octombrie 2005, mai bine 500 de tineri maghiari demonstrau pentru înfiinţarea, la Cluj-Napoca, a unei universităţii de stat, cu predare în limba maghiară, Comisia de Iniţiativă "Bolyai" a făcut publică, ieri, o scrisoare deschisă semnată de 79 de personalităţi ştiinţifice din 23 de ţări.
Cu aceeaşi menire, reînfiinţarea Universităţii "Bolyai", misiva a fost trimisă preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Călin Popescu Tăriceanu. "Deşi există două universităţi private cu predare în limba maghiară în Transilvania, totuşi maghiarii din România sunt departe de a fi reprezentaţi, conform ponderii lor demografice, în învăţământul superior al României", se precizează în scrisoarea semnată, printre alţii, şi de nouă câştigători ai Premiului Nobel. Elie Wiesel este unul dintre aceştia. În opinia semnatarilor scrisorii, primul pas pentru înfiinţarea universităţii maghiare de stat îl reprezintă înfiinţarea a trei facultăţi cu predare în limba maghiară la Universitatea "Babeş-Bolyai".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite