Presiuni politice pentru obtinerea statutului de "maghiar persecutat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asupra conducerii Casei Judetene de Pensii Brasov se fac presiuni extraordinare din partea UDMR, dupa cum ne-au declarat directorii institutiei. Lor li se cere sa dea, cu incalcarea legii, drepturi

Asupra conducerii Casei Judetene de Pensii Brasov se fac presiuni extraordinare din partea UDMR, dupa cum ne-au declarat directorii institutiei. Lor li se cere sa dea, cu incalcarea legii, drepturi unor persoane care sustin ca au fost persecutate in perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945. Kovacs Attila sustine ca intre anii 1940-1945, in localitatile Brasov, Sacele, Zarnesti, Apata, Ormenis, Prejmer, ,populatia maghiara a suferit multe atrocitati". El precizeaza: ,Oamenii au fost batuti daca au vorbit sau cantat in limba maghiara, au fost dati afara de la locul de munca din motive etnice, multe familii au fost amenintate cu moartea daca nu parasesc localitatea in 24 de ore". Pentru aceste ,atrocitati", cei lezati ar trebui sa primeasca 1,2 milioane de lei lunar, scutire de taxe si impozite, gratuitate la abonamentele de radio-TV si de transport in comun, 12 calatorii cu trenul, gratuite, la clasa I.
Martorii aveau 5 ani la data faptei
"Noi am acordat drepturile tuturor persoanelor care au dovedit cu acte sau extrase din arhivele statului ca au fost deportate, stramutate ori au statutul de refugiat. Problemele au aparut dupa ce au inceput sa vina la noi dosare pe baza declaratiilor a doi martori ca au avut de suferit. Au venit cateva sute, iar comisia are mari rezerve asupra probei cu martori. Sunt foarte multe situatii cand aceleasi persoane au dat declaratii de martor si isi amintesc de la varsta de 5-6 ani ca multi locuitori din satul lor au avut de suferit", ne-a declarat Camelia Bugnar, directorul CJP Brasov. Au fost respinse dosare si pentru romani, evrei sau rromi, in situatii similare. Bugnar spune ca astfel de dosare au fost acceptate la plata doar in judetele Covasna, Harghita si Mures, in toate celelalte judete fiind respinse, indiferent de etnia solicitantului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite