Presiuni maxime pe acţiunile Fondului "Proprietatea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potenţialii investitori sunt gata să cumpere aceste titluri, dar deţinătorii sunt sfătuiţi să nu şi le vândă, pentru că nu ar putea obţine mai mult de jumătate din preţ Începând

Potenţialii investitori sunt gata să cumpere aceste titluri, dar deţinătorii sunt sfătuiţi să nu şi le vândă, pentru că nu ar putea obţine mai mult de jumătate din preţ

Începând de ieri, cei aproximativ 3.000 de deţinători ai acţiunilor emise de Fondul "Proprietatea" pot să şi le vândă pe piaţa liberă, prin concesiune, fără să mai aştepte listarea acestora la Bursa de Valori Bucureşti. Însă specialiştii pieţei de capital recomandă proprietarilor să păstreze aceste acţiuni, pentru că speculatorii fac presiuni pentru a obţine pe ele preţuri derizorii.

Fiecare persoană care a optat pentru a primi ca despăgubire acţiuni la Fondul "Proprietatea" deţine acum pachete de titluri având valori de ordinul zecilor de mii de lei. Dacă ar mai aştepta câteva luni, până la listarea acestor titluri pe Bursă, ar putea obţine (cel puţin) valoarea lor nominală, adică 10 lei/acţiune, având toate şansele să primească, astfel, întreaga valoare echivalentă în bani a pachetului deţinut.

Pe de altă parte, şi varianta de a vinde acum, pe loc, aceste acţiuni este destul de ispititoare, banii - chiar şi mai puţini - fiind număraţi în mână. "Pentru cei mai mulţi dintre deţinători, a primi acum câteva sute de milioane de lei vechi e mult mai avantajos decât o ipotetică încasare, peste destul de multă vreme, a unor sume mai mari.

Dar noi îi sfătuim cu toată căldura şi înţelegerea să nu-şi vândă acţiunile acum, pentru că există destui samsari care abia aşteaptă să-i tragă în piept, oferind sume derizorii, chiar mai jos de jumătate de preţ", ne-a declarat, ieri, Adrian Iuraşcu, preşedintele Forumului Civic Românesc.

El spune că s-au făcut mari presiuni pentru a se liberaliza vânzarea acţiunilor înaintea listării acestora la BVB şi că "au fost inclusiv fonduri străine care sunt interesate în acest sens". Iuraşcu avertizează că "aşa cum ţăranii au fost împinşi să-şi vândă pământurile la jumătate de preţ, acum se va întâmpla acelaşi lucru cu acţiunile deţinute la Fondul <> ".

Pentru a demara procedurile de vânzare prin cesiune, primul pas pe care trebuie să-l facă deţinătorul este să contacteze un notar public.

Vânzarea nu e ilegală, dar e riscantă

Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, susţine că toate aceste contracte încheiate în cabinetele notariale vor avea o anumită doză de risc pentru că, "să nu uităm că doar instituţia bursei asigură maximum de transparenţă".

La rândul său, analistul economic Radu Limpede susţine că astfel de tranzacţii s-au mai încheiat cu mult timp înainte de aceste noi reglementări. "Nu este nimic ilegal în aceste tranzacţii pentru că este legea firească a pieţei cu cererea şi oferta ei. În opinia mea, cine nu este grăbit ar trebui să mai aştepte tranzacţionarea acestor titluri pentru că investitorii vor oferi cu siguranţă o valoare cu mult mai mică faţă de preţul titlurilor".

În opinia analistului, iniţial există şanse foarte mari ca în prima perioadă a tranzacţiilor, preţul oferit pe piaţă să fie cu cel puţin 50% mai mic faţă de preţul titlurilor, după care pragul minim ar putea să se situeze la un nivel de 30%. "Aceste tranzacţii vor avea atât caracter speculativ, cât şi pe termen lung. Există un risc enorm pentru investitori, ţinând cont de termenul incert în care Fondul Proprietatea se va lista la Bursă", susţine economistul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite