Preşedintele CJ Constanţa: Declaraţia mea de avere e publică şi a fost verificată de ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, afirmă, răspunzând acuzaţiilor prefectului de Constanţa, Claudiu Palaz, care le-a cerut lui şi primarului Radu Mazăre să-şi justifice averile, că declaraţiile sale de avere sunt publice şi au fost verificate de ANI.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, afirmă, răspunzând acuzaţiilor prefectului de Constanţa, Claudiu Palaz, care le-a cerut lui şi primarului Radu Mazăre să-şi justifice averile, că declaraţiile sale de avere sunt publice şi au fost verificate de ANI.

Nicuşor Constantinescu a transmis, duminică seară, printr-un comunicat de presă, că declaraţiile sale de avere au fost verificate de către Agenţia Naţională de Integritate şi că în perioada 2000-2003 la care se referă prefectul nu era obligatorie declararea banilor în numerar, relatează Mediafax.

"Declaraţia mea de avere e publică şi verificabilă oricând! Ea a fost verificată inclusiv de ANI în 2008, 2009, 2010. În 2003, când a apărut legea privind obligativitatea declarării averilor, acestea se trimiteau la Prefectură, ceea ce am şi făcut. Tot în 2003 s-a modificat din nou legea adăugându-se noi cerinţe. Am depus o nouă declaraţie. Şmecheria lui Iorga este că atunci nu se cerea să se declare numerarul în bani. Legea s-a modificat de mai multe ori, devenind obligatoriu şi acest lucru. Asta e minciuna şi diversiunea lui Iorga! A deschis ilegal plicurile cu declaraţiile mele şi chipurile nu corespund cu cashul(n.r. bani în numerar). Repet, nu are ce să corespundă, pentru că în 2003 nu se declara. Ce ne spune însă funcţionarul Iorga despre uriaşa avere nejustificată a familiei lui? De unde are tatăl, şofer pensionar, mii de hectare la Deleni, siloz de milioane de euro, firmă de transport de camioane grele?", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, a anunţat că va face plângeri penale pentru fals şi uz de fals împotriva primarului Constanţei, Radu Mazăre, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, acuzându-i că nu-şi pot justifica averile dobândite în perioada 2000-2003.

Claudiu Palaz a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că a solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa să-i comunice firmele la care Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu erau acţionari între 2000-2003 şi dividendele obţinute de aceştia, precizând că va sesiza şi Agenţia Naţională de Integritate în legătură în acest caz.

"Am făcut o adresă la Direcţia de Finanţe să văd unde sunt acţionari dumnealor, am primit hârtie clară la ce firme au fost acţionari în perioada 2000-2003, am cerut şi care sunt procentele lor şi care sunt veniturile societăţii. Ca lucrurile să fie şi mai clare am cerut de câte ori s-au ridicat dividendele, iar Mazăre şi Constantinescu în perioada 2000-2003 nu figurează înregistraţi cu venituri din dividende. Atunci cum au conturile pline de bani, dacă nu au luat un leu de la firmele lor?", a afirmat prefectul Claudiu Palaz.

În urmă cu două luni, el a cerut pentru prima oară lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu să-şi justifice averile. Mai mult, prefectul Claudiu Palaz le ceruse şi desecretizarea declaraţiilor de avere ale lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu realizate în anul 2001, primul ca primar ales în 2000, iar celălalt în calitate de consilier local, ales tot în 2000, iar acestea nu au fost făcute publice niciodată deoarece de-abia în 2003, după schimbarea legislaţiei, declaraţiile de avere ale aleşilor locali au devenit publice.

Prefectul spunea atunci că în declaraţia din 2003 Nicuşor Constantinescu figurează cu 25.000 de euro depozit în România şi 950.000 de dolari depozit în SUA şi şapte creanţe de 200.000 de euro, iar Radu Mazăre avea, în 2003, 872.000 de euro în străinătate şi în ţară 225.000 dolari şi 151.000 de euro.

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, l-a acuzat pe prefect la începutul lunii februarie că a solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa să-i comunice profitul obţinut în perioada 2000-2003 de firmele la care el şi Nicuşor Constantinescu sunt acţionari, iar aceasta nu este una din atribuţiile reprezentantului Guvernului în teritoriu.

Mazăre a spus atunci că va face plângere penală împotriva lui Claudiu Palaz pentru abuz în serviciu pentru că acesta nu are printre atribuţii verificarea averilor aleşilor, ci numai Agenţia Naţională de Integritate se poate ocupa de acest aspect.

Potrivit declaraţiei de avere din mai 2011, postată pe site-ul Primăriei Constanţa, Radu Mazăre are un cont de peste 30.000 de euro, altul de aproape 30.000 de lei şi 285.000 de euro bani cash. De asemenea, primarul are împrumuturi de aproximativ 1,7 milioane de lei, 42.000 de dolari şi 600.000 de euro şi deţine acţiuni la mai multe firme.

De asemenea, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2011, Nicuşor Constantinescu are un depozit bancar de 987.000 de dolari şi un cont de 5.558 de dolari, trei imobile, mai multe terenuri, cinci autoturisme şi acţiuni la diverse firme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite