Preşedintele scorpion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

declaraţiile sale sunt extrem de otrăvitoare, iar motivul pentru care a organizat execuţia în direct a partenerului său de alianţă pare similar cu cel al scorpionului: nu s-a mai putut abţine.

declaraţiile sale sunt extrem de otrăvitoare, iar motivul pentru care a organizat execuţia în direct a partenerului său de alianţă pare similar cu cel al scorpionului: nu s-a mai putut abţine. şeful statului nu-l mai suportă pe primul-ministru. A spus-o de faţă cu zeci de persoane că va rupe pisica şi a făcut-o. Impulsivitatea preşedintelui a luat-o însă cu mult înaintea raţiunii politice, punând pe toată lumea, inclusiv pe Traian Băsescu, într-o situaţie imposibilă. Dacă este adevărat că premierul guvernează în folosul unor cercuri de interese cu miros de petrol, atunci preşedintele trebuie să ceară imediat debarcarea Executivului, şi nu amânarea răfuielilor până după 1 ianuarie 2007. Dacă este vorba numai de războiul politic cu liberalii, şeful statului a aruncat bomba în perioada cea mai critică a procesului de aderare, fără să cântărească nicio clipă consecinţele. Cum, necum, România a recuperat handicapul şi este văzută la Bruxelles mai bine decât Bulgaria.
Marele obiectiv al integrării este la îndemâna noastră. De acum înainte, numai noi înşine mai putem să ne scoatem din cursă. Olli Rehn a spus-o clar la Bucureşti. Mesajele preşedintelui miros însă, nu a ţiţei, ci a praf de puşcă. Dar, pentru a câştiga războiul, Traian Băsescu are nevoie de două victorii, în două bătălii separate.
Prima este să-l dea jos pe Tăriceanu de la şefia guvernului. Nu este aşa de uşor cum pare la prima vedere. Ar putea ordona ieşirea PD din Palatul Victoria după reţeta din vremea CDR. Riscul este să atragă asupra democraţilor un capital de imagine negativă care să le provoace pierderi grele în anticipate. PNL va avea ocazia să acuze PD că îşi urmăreşte interesele de partid sacrificând interesul naţional. Nici pentru democraţi nu este avantajos să meargă la alegeri din afara guvernării, mai ales că, în formula actuală, deţin importantul Minister al Internelor şi Administraţiei. Ar mai fi posibilitatea organizării unei moţiuni de cenzură în parlament, unde PD s-ar alia cu PRM şi PSD. Din nou efectele de imagine pentru democraţi ar fi dezastruoase, prefigurând iar trecerea democraţilor dintr-o parte în alta a eşichierului politic. Pe plan extern, PD ar deveni total necredibil pentru grupurile din Parlamentul European.
A doua bătălie pe care Băsescu ar trebui să o câştige este în interiorul PNL. Dacă Tăriceanu rămâne liderul liberalilor, degeaba îl dă jos din postul de premier. Până acum, presiunile la adresa PNL nu au avut ca efect decât eliminarea oponenţilor lui Tăriceanu din partid şi întărirea aripii antibăsesciene, o reacţie firească a liberalilor care s-au simţit ameninţaţi.
Declarând Alianţa moartă, preşedintele Băsescu mai trebuie să explice electoratului cine este de vină pentru acest eşec. Fiind departe de a avea imaginea unui arbitru imparţial, va fi extrem de dificil pentru şeful statului să convingă votanţii că democraţii lui au absolvit şcoala de dans şi bune maniere, în timp ce golanii s-au strâns numai pe listele PNL. şi apoi, după anticipate, cine s-ar mai băga la guvernare sub acul preşedintelui-scorpion?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite