Preşedintele respinge privilegiile aleşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi a trimis, ieri, parlamentului, cererea de reexaminare a proiectului. Băsescu spune că

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea privind Statutul deputaţilor şi senatorilor şi a trimis, ieri, parlamentului, cererea de reexaminare a proiectului. Băsescu spune că textul legislativ stabileşte, atât pentru parlamentarii în funcţie, cât şi pentru cei care nu au fost realeşi, unele avantaje care, prin natura lor excesivă, se constituie în privilegii interzise de Constituţie.
În cererea de reexaminare se precizează că păstrarea legitimaţiei şi a însemnului specific după încetarea mandatului ar duce la apariţia unor "situaţii nefireşti", mai ales că nici un alt demnitar nu are un astfel de privilegiu. Preşedintele solicită şi modificarea prevederii potrivit căreia de paşaportul diplomatic trebuie să beneficieze şi membrii familiilor parlamentarilor. Băsescu nu s-a declarat de acord nici cu beneficiile băneşti pe care şi le-au acordat aleşii, cerând eliminarea prevederilor speciale referitoare la pensiile de serviciu, precum şi la indemnizaţia tranzitorie destinată parlamentarilor rămaşi fără serviciu. şeful statului solicită şi reformularea unui articol care ar fi putut lăsa impresia că parlamentarii nu pot fi chemaţi ca martori în procese penale, în faţa poliţiei ori a parchetului, arătând că, astfel, s-ar încălca principiul liberului acces la justiţie al persoanei vătămate din acel proces, garantat de Legea fundamentală. Din aceleaşi motive, pentru a nu împiedica realizarea justitiei, trebuie eliminată posibilitatea de a ascunde organelor judiciare faptele şi informaţiile de care deputatul sau senatorul a luat la cunoştinţă în exercitarea mandatului, se mai arată în adresa trimisă de la Palatul Cotroceni către Legislativ.
Adio pensii de zeci de milioane
Senatorii şi deputaţii au votat fără reţineri, la sfârşitul anului trecut, legea care urma să le acorde o mulţime de avantaje până la sfârşitul vieţii. Pensii de zeci de milioane de lei, paşaport diplomatic pentru toată familia, transport şi cazare gratuite, ajutor de şomaj, diurne substanţiale pentru deplasări şi decontarea altor cheltuieli sunt numai câteva dintre drepturile pe care şi le-au acordat parlamentarii în decembrie 2005, după ce au fost de acord să renunţe la alte câteva beneficii, precum ajutorul de înmormântare. Statutul deputaţilor şi senatorilor prevedea o pensie de serviciu pentru toţi aleşii care au călcat prin Legislativ după 1990 în valoare de 40, 60, respectiv 80 la sută din venitul brut lunar al unui parlamentar, pentru unul, două, respectiv trei mandate complete. Cu alte cuvinte, foştii deputaţi şi senatori ar fi trebuit să încaseze între 18 şi 36 de milioane de lei lunar, în funcţie de anii pe care i-au petrecut în băncile forului legiuitor. Legea respinsă de Băsescu mai stabilea că parlamentarii "activi", soţii sau soţiile şi copiii acestora primeau paşapoarte diplomatice, senatorii şi deputaţii beneficiind, pe perioada mandatului, şi de transport intern gratuit pe liniile aeriene interne, auto, fluviale şi pe calea ferată. Cei care nu prindeau un nou mandat şi nici nu aveau deja o pensie, urmau să fie "întreţinuţi", timp de maximum şase luni de zile, printr-o indemnizaţie tranzitorie din partea Camerei în care a activat. În forma sa iniţială, Statutul cuprindea şi alte beneficii, precum pensiile suplimentare dintr-un fond privat, însă Comisia specială care s-a ocupat de elaborarea sa a decis, pe ultima sută de metri, să elimine articolele cu pricina.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite