Preşedintele nu a primit informaţiile corecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul sănătĂţii, Eugen Nicolăescu, unul dintre cei mai criticaţi miniştri în discursul prezidenţial, răspunde, punctual, acuzaţiilor lansate de Traian Băsescu în faţa

Ministrul sănătĂţii, Eugen Nicolăescu, unul dintre cei mai criticaţi miniştri în discursul prezidenţial, răspunde, punctual, acuzaţiilor lansate de Traian Băsescu în faţa parlamentului.
- Preşedintele Traian Băsescu a fost cel mai important susţinător al reformei în Sănătate. De unde această schimbare la 180 de grade?
- Eu cred că preşedintele este în continuare un susţinător al reformei.
- Se află Ministerul Sănătăţii într-un blocaj administrativ?
- Toţi ne-am dori, şi preşedintele, şi eu, ca lucrurile să meargă mult mai reprede, dar, din păcate, trebuie să respectăm anumite proceduri administrative şi birocratice. Totodată, este nevoie să facem şi dezbateri şi să purtăm discuţii pe marginea unor măsuri care trebuie luate. Probabil că, din acest punct de vedere, s-ar putea trage concluzia că unele măsuri sunt întârziate şi că există un blocaj.
- Ce este "balast" în legea reformei?
- Eu cred că este o percepţie greşită a celor care i-au făcut informarea preşedintelui. Preşedintele făcea referire la medicina primară, la medicina comunitară, la îngrijirile la domiciliu, şi spunea că resursele sunt puţine şi că acolo trebuie acţionat. Dacă aceia care l-au consiliat pe preşedinte s-ar fi uitat în lege, ar fi văzut că sunt titluri speciale pentru asemenea activităţi. Dacă preşedintele le solicită, nici nu au cum să fie balast. Dar probabil că nu sunt spectaculoase, aşa cum este partea referitoare la legea spitalelor.
- Preşedintele acuza şi menţinerea ilegală a programelor naţionale.
- Informaţiile preşedintelui iar nu sunt complete şi sunt eronate. De aproximativ 4 luni de zile mă străduiesc să modific programul de diabet şi alte programe naţionale. Abia acum, probabil, vom reuşi să scoatem un program de diabet nou, altfel gândit, dar acest lucru trebuie să urmeze anumite proceduri. Pe de altă parte, cred că sunt ultimul care poate fi acuzat că are interese în sistemul medical.
- Blocarea privatizărilor, totuşi, este opera liberalilor, aşa cum spunea şeful statului. De ce?
- La solicitarea sindicatelor, care au observat că nu se respectă prevederile legale, am interzis să se mai facă externalizări. Între timp, am făcut un ordin nou şi, cu 1 iulie, se va putea aplica din nou externalizarea, dar pe criterii clare, şi nu după interesele unora sau altora. Cel mai important este ca externalizarea să o facă viitorii manageri, şi nu vechii directori de spitale, care aveau cu totul şi cu totul alte interese.
- Ce vă asumaţi din criticile preşedintelui şi ce respingeţi?
- Criticile sunt, după opinia mea, adresate sistemului, şi nu ministrului. şi eu am criticat sistemul şi îl critic în continuare. Îmi dau seama că foarte multe lucruri sunt în neregulă. Ca atare, ne putem asuma toţi lucrurile care nu merg bine în sistem. O serie de aprecieri nu au fost fundamentate, preşedintele nu a primit informaţiile corecte, şi atunci e normal să-l informez pe preşedinte. Ceea ce voi şi face în perioada următoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite