Preşedintele cere vot nominal pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi nici Executivul", a spus Băsescu în faţa tinerilor democraţi prezenţi la o şcoală de vară. Potrivit şefului statului, "ambiguitatea" din actuala Constituţie va crea tot timpul probleme

şi nici Executivul", a spus Băsescu în faţa tinerilor democraţi prezenţi la o şcoală de vară. Potrivit şefului statului, "ambiguitatea" din actuala Constituţie va crea tot timpul probleme între preşedinte şi guvern. Băsescu a apreciat că în 1991 prevederile constituţionale au fost determinate de relaţia dintre Ion Iliescu şi Petre Roman, iar în 2003, când a fost modificată Legea fundamentală, şi-a pus amprenta relaţia dintre Ion Iliescu şi Adrian Năstase.
Preşedintele României a spus că unul dintre cele mai mari regrete din perioada mandatului său este acela că nu a reuşit "să avanseze" cu modificarea Constituţiei. El s-a referit la faptul că acum un an a propus schimbarea Legii fundamentale şi înfiinţarea unui parlament unicameral. Băsescu a iniţiat convorbiri cu partidele parlamentare şi organizaţiile nonguvernamentale, dar nu a ajuns la niciun acord.
Tot ieri, şeful statului le-a spus tinerilor democraţi că "votul nominal pe listă poate fi o soluţie". El a explicat că într-un astfel de sistem Partidul Democrat, de exemplu, depune o listă de candidaţi, iar alegătorii pot pune ştampila pe al optulea sau al 13-lea candidat. "Pe vot individual aduni câteva sute de partide. Trebuie găsită o soluţie care să facă democraţia să funcţioneze", a explicat Băsescu motivele pentru care nu ar fi de preferat un sistem de vot uninominal pur.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite