Preşedintele Traian Băsescu ar putea rămâne fără tiroidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţia la care va fi supus şeful statului, în cursul zilei de astăzi, presupune un grad de risc sporit faţă de estimările iniţiale ale specialiştilor Traian Băsescu va fi

Intervenţia la care va fi supus şeful statului, în cursul zilei de astăzi, presupune un grad de risc sporit faţă de estimările iniţiale ale specialiştilor

Traian Băsescu va fi operat în această dimineaţă, după ce ieri-seară s-a internat la Spitalul de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila". Operaţia va dura aproximativ o oră, şeful statului fiind diagnosticat cu "guşă polinodulară fără manifestări clinice de tireotoxicoză".

"Operaţia a fost pregătită din luna iunie şi nu am emoţii, am încredere în medicii români. De data asta nu va fi bâlbâiala care a fost anul trecut la Elias, când nu ştiam cine mă va opera", a spus Băsescu la internare.

Preşedintelui i-a fost identificat un nodul autonom la nivelul lobului tiroidian drept în timpul controlului anual obligatoriu efectuat de şeful statului în luna iunie.

Potrivit unui comunicat remis de Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, investigaţiile medicale au arătat că nu este vorba de o situaţie gravă, care să necesite o intervenţie chirurgicală de urgenţă, iar operaţia a fost planificată pentru o dată ulterioară.

Surse de la Cotroceni, citate de Mediafax, afirmă că şeful statului nu consideră necesar să-şi delege atribuţiile în perioada în care se va afla sub anestezie.

Potrivit surselor citate, preşedintele consideră că problema interimatului s-ar putea pune doar atunci când trebuie luată o decizie ce nu suportă amânare.

Constituţia prevede, la articolul 98, că, dacă preşedintele se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor".

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat că nu este cazul să preia, interimar, atribuţiile preşedintelui. Văcăroiu a subliniat că operaţia nu este de durată şi a mai spus că nu a discutat cu şeful statului această chestiune. "Nu este cazul. Nu este o operaţie de durată. Anestezia durează o oră, o oră şi jumătate", a spus Văcăroiu.

Preşedintele trebuia operat

În urma controlului medical din iunie, comisia de specialitate, formată din medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", Institutului Naţional de Endocrinologie "C.I. Parhon" şi Spitalului Clinic "Sf. Ioan", a decis că preşedintele României trebuie supus unei intervenţii chirurgicale.

Guşa polinodulară fără manifestări clinice de tireotoxicoză de care suferă preşedintele Traian Băsescu necesită extirparea tiroidei, este de părere medicul primar endocrinolog Bogdan Stănescu, de la Institutul de Endocrinologie "Parhon".

"Fiind vorba de mai mulţi noduli, nu poţi să faci puncţii ca să-i analizezi pe fiecare în parte dacă este malign sau benign, deoarece intervenţiile ar leza foarte mult glanda şi este mult mai eficientă îndepărtarea totală", a precizat endocrinologul.

80% din nodulii tiroidieni sunt benigni

Acesta a adăugat că majoritatea nodulilor tiroidieni, adică 80% din aceştia, sunt benigni, şi doar 20% sunt cancerigeni, însă fără intervenţia de recoltare de celule - citopuncţia - nu se poate stabili dacă avem de-a face cu cancer.

"În cazul în care nodulul se dovedeşte a fi neoplazic, adică arată cancer tiroidian, se scoate restul de tiroidă sau se va face o disecţie limfatică largă în care toate grupurile ganglionare, laterocervicale, respectiv laterale faţă de vasele mari trebuie curăţate", a adăugat dr. Bogdan Stănescu. El a explicat că, ulterior operaţiei, funcţia tiroidei va trebui să fie în totalitate suplinită prin tratament hormonal.

Sănătos, şi nu prea...

"Traian Băsescu are aspectul unui om sănătos", a spus dr. Corin Badiu, de la Institutul de Endocrinologie "Parhon", când a fost rugat să estimeze care ar putea fi afecţiunea tiroidiană de care ar suferi preşedintele. "Traian Băsescu a suferit o intervenţie chirurgicală pentru hernie, iar atunci i s-a făcut un examen medical complet la care se putea descoperi o posibilă afecţiune a tiroidei sau eventuali noduli tiroidieni", a precizat specialistul.

El a explicat că hipertiroidia se poate echilibra şi prin medicaţie. "Sunt pacienţi care nu aleg medicaţia care să inhibe tiroida fie din motive estetice, pentru că îşi doresc să nu li se vadă guşa, fie pentru că sunt mai radicali şi decid în favoarea operaţiei, care rezolvă mai repede problema", a spus dr. Badiu.

Dacă pacienţii aflaţi sub medicaţie întrerup tratamentul, boala poate recidiva, iar în cazul acesta rămâne alternativa chirurgicală, adică îndepărtarea unei părţi din tiroidă cu bisturiul, sau cea a tratamentului cu izotopi de iod, care ard ţesutul tiroidian excesiv.

Comando medical

Medicul primar chirurg, doctor în medicină, Mircea Ghemigian, medicul primar anestezist Victor Culman şi medicul primar anatomopatolog Lucian Ioachim Dumitru sunt trei dintre specialiştii care formează echipa ce-l va opera pe preşedintele Traian Băsescu, potrivit unor surse medicale.

Dr. Mircea Ghemigian este din 1991 medic chirurg la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", iar din anul 2000 a devenit doctor în medicină. Medicul primar anestezist Victor Culman este şeful Secţiei de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului "Sfântul Ioan" din Bucureşti. Natura nodulului va fi identificată, potrivit aceloraşi surse medicale, de medicul primar Lucian Ioachim Dumitru, specializat în anatomie patologică şi citopuncţii, de la Institutul de Endocrinologie "Parhon".

Discreţie excesivă

Componenţa echipei care se ocupă de intervenţia chirurgicală la care este supus preşedintele a fost decisă de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din februarie acest an. "Noi nu putem fi informaţi despre situaţia medicală a preşedintelui decât dacă SPP-ul are bunăvoinţa să o facă. Sunt de acord că este o decizie bizară...

Dar, din moment ce există un act normativ care o reglementează, nu putem să ne implicăm în această situaţie", a motivat ministrul sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu, lipsa datelor despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu de la ministerul de resort.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite