Presedintele Romaniei a cerut sefilor de stat sa sustina eliberarea jurnalistilor rapiti in Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Basescu a salutat "urcarea" Moldovei in "barca" SEECP

Sefii de stat si de guvern din cele noua tari membre ale Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) au participat, ieri, la Bucuresti, la un summit care a marcat si finalul mandatului Romaniei la presedintia in exercitiu a SEECP. Traian Basescu a facut apel la liderii politici prezenti la summit sa sustina demersurile Romaniei pentru salvarea ziaristilor rapiti in Irak, "folosind toate mijloacele pe care le avem la dispozitie". O premiera la cea de-a opta reuniune la nivel inalt, care s-a desfasurat la Palatul Parlamentului este prezenta Croatiei, ca membru deplin al SEECP, si a Republicii Moldova, in calitate de observator. "Ne bucuram ca suntem cu totii in aceasi barca!", le-a urat presedintele Romaniei, Traian Basescu, noilor veniti in discursul sau de deschidere a summit-ului. "Un marinar in plus nu strica niciodata...", a mai adaugat Basescu. Acesta a subliniat in continuare importanta unei structuri de cooperare regionala, cum este SEECP, premisa pentru stabilitate si prosperitate regionala in Balcani. Asumarea "leadership-ului si ownership-ului regional" de catre statele din Balcani sunt, potrivit sefului statului roman, instrumentele necesare pentru cooperarea regionala. Seful statului a sustinut alaturarea Republicii Moldova ca membru deplin la Procesul de cooperare din sud-estul Europei. In timpul mandatului sau de un an, Romania a sustinut cooperarea regionala in domeniul combaterii criminalitatii organizate si a coruptiei transfrontaliere, dar si crearea unei zone de liber schimb si a unei piete integrate de energie in sud-estul Europei.

Al Jazeera: Basescu a facut o miscare gresita
Postul panarab de televiziune Al Jazeera apreciaza ca presedintele Traian Basescu a facut o miscare gresita ce ar putea afecta grav soarta jurnalistilor tinuti ostatici in Irak. Jurnalistii arabi fac referire la anuntul Guvernului Romaniei ca Bucurestiul nu va negocia o suma de bani sau politica externa cu rapitorii celor trei jurnalisti, care au cerut in schimbul eliberarii lor retragerea trupelor romanesti din Irak.

Ambasadorul Irakului:
Jalal Talabani se ocupa personal de cazul ostaticilor
Ambasadorul Irakului in Romania, Adel Murad, sustine, intr-o scrisoare adresata presedintelui sindicatului Initiativa R, Romulus Cristea, ca presedintele Irakului, Jalal Talabani, se ocupa personal de rezolvarea cazului celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak. Adel Murad sustine ca atat Guvernul irakian, cat si presedintele Jalal Talabani depun eforturi "pe toate caile posibile" pentru eliberarea jurnalistilor. "Domnul Jalal Talabani, presedintele Republicii Irak, se ocupa personal de acest caz si i-a confirmat acest lucru Excelentei Sale, ambasadorul Romaniei la Bagdad, domnul Mihai Stuparu", arata ambasadorul in scrisoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite