Preşedintele Poloniei, jignit de un reporter al televiziunii LCI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a întrerupt interviul acordat televiziunii franceze LCI în timpul vizitei sale în Franţa. Dacă nu ar fi fost menţiunile din ziarele germane, nimeni nu ar

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a întrerupt interviul acordat televiziunii franceze LCI în timpul vizitei sale în Franţa. Dacă nu ar fi fost menţiunile din ziarele germane, nimeni nu ar fi aflat în Polonia despre incidentul neplăcut petrecut vineri, 24 februarie, în biblioteca Ambasadei Poloniei din Paris. LCI este un post de televiziune de informaţii, popular în Franţa, corespondentul CNN. Interviul a fost înregistrat şi ar fi trebuit să fie difuzat vineri. Nu s-a mai ajuns însă acolo. "Gazeta Wyborcza" a discutat cu Tomasz Orlowski, directorul Protocolului Diplomatic al MAE, a cărui intervenţie a dus la întreruperea interviului.
În opinia lui, discuţia cu LCI a început rău. Cel care o conducea, Vincent Hervouet, un jurnalist cunoscut, specializat în probleme internaţionale, l-a întâmpinat pe preşedinte stând jos, lucru nepotrivit după părerea lui Orlowski. Apoi, Hervouet a început de trei ori interviul, lucru care a produs, se pare, iritaţie în rândul staffului prezidenţial. Momentul critic s-a produs chiar înainte de finalul discuţiei. Orlowski i-a făcut semn jurnalistului că, potrivit înţelegerii, mai are la dispoziţie cinci minute. "Nu a fost prima dată când am făcut acest lucru. Nu m-am gândit că ziaristul va exploda", explică el. "Hervouet s-a ridicat brusc şi a început să ţipe la mine, că e nepermis, că el, şi nu partea poloneză, decide când se termină discuţia", relatează el. Reacţia dură a jurnalistului l-a iritat pe preşedintele Kaczynski. "Preşedintele s-a enervat şi a spus că diplomaţii polonezi nu pot fi trataţi în acest mod", povesteşte Orlowski. Imediat a anunţat că nu va mai fi niciun interviu.
Pentru stafful preşedintelui, comportamentul lui Hervouet a fost "nepermis". Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Maciej Lopinski, vorbeşte chiar despre un "isteric", iar Orlowski despre "o explozie de extraordinară aroganţă". Ambii bănuiesc că jurnalistul francez a avut o atitudine negativă faţă de oaspetele polonez. Se mai întâmplă cu ziariştii francezi, concluzionează Lopinski.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite