Preşedintele Pârvanov admite că a colaborat cu Securitatea bulgară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul lunii iunie, un fost agent al serviciilor secrete bulgare, ţviatko ţveţkov, făcea cunoscut, într-o declaraţie-şoc, că actualul preşedinte al Bulgariei, Gheorghi Parvanov, a

La sfârşitul lunii iunie, un fost agent al serviciilor secrete bulgare, ţviatko ţveţkov, făcea cunoscut, într-o declaraţie-şoc, că actualul preşedinte al Bulgariei, Gheorghi Parvanov, a fost colaborator al acestor servicii, sub numele de cod "agentul Goţe", şi că el însuşi a fost cel care l-a recrutat.
ştiri în această privinţă, inclusiv despre existenţa unui dosar al "agentului Goţe", circulau mai demult, opoziţia şi canalele media somându-l pe şeful statului să răspundă dacă asemenea ştiri corespund sau nu adevărului, dar preşedintele a refuzat să răspundă. După declaraţia agentului secret, scandalul nu a mai putut fi înăbuşit. Pârvanov - care intenţionează să candideze la un nou mandat la alegerile prezidenţiale din toamnă - a recunoscut că a colaborat în calitate de consultant ştiinţific la editarea memoriilor unei importante personalităţi a emigraţiei politice bulgare, în condiţiile în care monitorizarea strictă a activităţilor acestei emigraţii constituia una din preocupările de bază ale serviciilor secrete.
Există, într-adevăr, un dosar al "agentului Goţe", "dar acesta nu conţine decât informaţii despre mine, nici un singur rând, nici o singură literă nu au fost scrise sau dactilografiate de mine", a afirmat preşedintele, care a declarat în continuare: "Chiar dacă aş fi ştiut că serviciile de informaţii bulgare sunt implicate în pregătirea şi publicarea acestui volum, aş fi procedat la fel". Ex-preşedintele Comitetului pentru Accesul la Documentele Fostei Securităţi de Stat, Metodi Andreev, susţine însă că dosarul conţine şi un denunţ semnat de Pârvanov. Cu alte cuvinte, preşedintele a făcut poliţie politică. În acelaşi sens, agentul ţveţkov afirmă că dacă la început i-a ţinut secretă tânărului cercetător (pe atunci) Pârvanov natura ocupaţiilor sale, ulterior i-a dezvăluit-o, iar tânărul, după ce şi-a încheiat munca la volumul amintit, a acceptat să se pună pe mai departe la dispoziţia Securităţii. Există în dosar şi un alt document, redactat de ţveţkov, în care acesta scrie negru pe alb că "Pârvanov acceptă să colaboreze cu Securitatea de stat din patriotism, din motive patriotice".
În faţa noilor evidenţe, partidul de opoziţie Democraţii pentru o Bulgarie Puternică a cerut deschiderea unei anchete pentru a se clarifica situaţia lui Pârvanov înaintea alegerilor prezidenţiale din toamnă. La o lună de la izbucnirea scandalului, popularitatea acestuia scăzuse cu 10 puncte.

"Pârvanov a acceptat să colaboreze cu Securitatea din motive patriotice "
afirmă Tveţkov (cel care l-a recrutat)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite