Preşedintele Loteriei a făcut şi alte "inginerii" imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Cristea a cumpărat, în mod "ciudat" şi pe bani frumoşi, mai multe incinte de care Loteria nu avea neapărat nevoie. Un raport al Ministerului Finanţelor, efectuat la sesizarea

Nicolae Cristea a cumpărat, în mod "ciudat" şi pe bani frumoşi, mai multe incinte de care Loteria nu avea neapărat nevoie. Un raport al Ministerului Finanţelor, efectuat la sesizarea directorului zonal Cluj al Loteriei, Gheorghe Ciuca, arată că majoritatea achiziţiilor imobiliare dispuse de Nicolae Cristea nu se justifică şi sunt păguboase.
Poate cheia acestui mister se află în nota informativă trimisă ministrului finanţelor de atunci, Ionuţ Popescu, în care Ciuca afirmă că o persoană i-a promis un comision de 20%, adică 800 milioane de lei, dacă va cumpăra cu patru miliarde de lei un imobil din Cluj. Gheorghe Ciuca a refuzat, dar, după două săptămâni, este sunat de Nicolae Cristea care îi cere să-şi dea cu părerea despre spaţiul în cauză. Directorul de la Cluj vizitează clădirea şi îl informează pe şeful Loteriei despre starea jalnică a acesteia, poziţionarea ei lângă alte unităţi loto şi lipsa vadului comercial. Cristea îi cere lui Ciuca să nu scrie nimic din ce a constatat, decât dacă îi spune el.
Nicolae Cristea a cumpărat cu şapte miliarde o clădire nefolositoare
Peste puţin timp, în ciuda celor semnalate de directorul de la Cluj, Nicolae Cristea semnează personal un act de vânzare-cumpărare prin care achiziţionează spaţiul respectiv de la Stelian Ioan Raţiu, cu 6,85 miliarde de lei (cu aproape 2 miliarde mai mult decât îi ceruse iniţial lui Ciuca proprietarul), plus 130 de milioane lei taxe. Incinta are 238 metri pătraţi şi o suprafaţă în folosinţă comună cu vânzătorul, acesta oprindu-şi şi el 18 metri pătraţi din spaţiul iniţial. Preţul plătit a fost de aproximativ 700 de euro pe metrul pătrat, cu mult peste cel al zonei şi nerealist în raport cu starea jalnică în care se afla clădirea. Mai mult decât atât, reabilitarea ei a fost evaluată la 1,5 miliarde de lei, la care se mai adaugă şi o amendă de 40 milioane de lei dată de Primăria Cluj pentru începerea lucrărilor fără autorizaţie de construcţii. Unitatea loto a început să funcţioneze acolo la mai bine de un an şi jumătate de la cumpărare.
Sarabanda achiziţiilor păguboase pentru Loterie a continuat
În afara spaţiului de la Cluj, Ciuca a semnalat Ministerului Finanţelor şi cumpărarea, în condiţii la fel de suspecte, a unui imobil în Tg. Mureş. Nicolae Cristea a mai dat 5,5 miliarde de lei pentru o incintă "degradată şi plină de igrasie", cu o suprafaţă de 160 de metri pătraţi (peste 1.000 de euro pe metru pătrat). Observaţiile nefavorabile ale lui Ciuca, precum şi refuzul acestuia de a concedia patru angajate bănuite de Nicolae Cristea că au dezvăluit presei matrapazlâcurile făcute de protejatul preşedintelui Loteriei, fostul şef al filialei Cluj, Maxim Codarcea, l-au costat pe directorul zonal locul de muncă şi o anchetă judiciară. Cu decizia 135 din martie 2005, preşedintele Loteriei îl suspendă din funcţie pe Gheorghe Ciuca, după ce, în prealabil, îl dăduse în judecată fără motiv. Nota informativă a directorului de la Cluj, care poate fi bănuită de subiectivism, a fost confirmată, aşadar, nu numai de controlul făcut de auditorii Ministerului Finanţelor, dar mai ales de cercetarea penală declanşată de DNA. Cumpărarea de către Loteria Naţională a unor spaţii comerciale aflate în paragină şi la preţuri fabuloase, tranzacţionate anterior de colo-colo, de diferiţi interpuşi, naşte mari semne de întrebare cu privire la corectitudinea afacerilor şi la calitatea actului decizional al lui Nicolae Cristea. Contactat pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la acuzaţiile ce i se aduc, preşedintele Loteriei Române nu ne-a dat niciun răspuns.

Controlul confirmă că Loteria a cumpărat scump spaţii de care nu avea nevoie
Direcţia de Audit Public Intern a Ministerului Finanţelor a întocmit raportul nr. 410.404 din 11 mai 2005 (este unul dintre actele care au dus la cercetarea penală a triadei Cristea, Copos, Roza Gilio) aprobat de ministrul de atunci, Ionuţ Popescu, în care se arată că spaţiile luate de Nicolae Cristea de la George Copos, via Roza Gilio Giuzepe, cu 5,1 milioane de euro, prin societatea imobiliară Euroest Import Export, nu îşi aveau rostul: "În ceea ce priveşte oportunitatea investiţiilor efectuate, echipa de verificare a constatat următoarele:- achiziţia celor 38 de spaţii comerciale s-a realizat în pachet, deşi, după cum reiese din documentele analizate, nu rezultă pentru fiecare spaţiu în parte oportunitatea realizării acestei achiziţii (calitate, vad comercial, aspect interior);- nu era necesar a se realiza această investiţie integral la nivelul anului 2004, mai ales că fondul de investiţii a fost de doar 80 miliarde de lei, fiind nevoie de suplimentarea acestuia cu 241 miliarde de lei;- investiţiile nu pot fi considerate în totalitate eficiente, având în vedere volumul mare de fonduri alocat pentru reparaţii, modernizări etc., ceea ce determină o creştere semnificativă a preţului iniţial". Mai mult decât atât, specialiştii dau ca exemplu un spaţiu din Craiova pentru care au mai fost daţi "76.000 de euro (pentru reparaţii - n.a.), reprezentând 40% din valoarea achiziţiei". Se mai subliniază faptul că preşedintele Loteriei, Nicolae Cristea, ar trebui să ţină seama şi de părerea celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie la luarea deciziilor, "astfel încât consultarea lor să nu fie doar formală".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite