Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a propus Chinei un "new deal" ecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima zi a vizitei sale în China, ţară care se numără printre cei mai mari poluatori ai planetei, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a cerut guvernului de la Beijing să semneze un

În ultima zi a vizitei sale în China, ţară care se numără printre cei mai mari poluatori ai planetei, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a cerut guvernului de la Beijing să semneze un nou "deal" mondial, ecologic şi economic.

Sarkozy a susţinut, de asemenea, în faţa oficialilor chinezi, instituirea "taxei carbonului" pentru produsele provenite din statele care nu adoptă măsuri imediate pentru a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

"Propun Chinei să fie parte a unui nou contract mondial, ecologic şi economic. Să acţioneze profund şi durabil, pe măsura forţei sale, asupra producerii şi consumului de energie. China poate lua această decizie strategică. Poporul chinez nu trebuie să renunţe la dezvoltarea economică, ci, dimpotrivă, trebuie să devină un model de dezvoltare durabilă.

Lumea are nevoie ca statul chinez să se implice în reducerea emisiei de gaze cu efect de seră şi să participe astfel la cursa împotriva încălzirii globale", a spus Sarkozy în ultima zi a vizitei sale, în timp ce se afla în aula Universităţii din Beijing.

"Noua înţelegere" (new deal) la care preşedintele francez a făcut referire este sintagma ce denumeşte politica intervenţionistă dusă de preşedintele american Roosevelt între anii 1933 şi 1935 pentru a face faţă consecinţelor crizei economice declanşate în America în anul 1929.

Sarkozy a insistat ca statul chinez să se alieze ţărilor care luptă împotriva încălzirii globale nu doar declarativ, ci şi prin proiecte concrete. "Trebuie să înjumătăţim emisia gazelor de seră la nivel mondial.

Dacă nu ne fixăm obiective şi dacă nu le respectăm, nu vom putea evita catastrofa care ameninţă planeta", a avertizat Nicolas Sarkozy. El a salutat deschiderea statului chinez faţă de propunerile sale legate de soarta planetei şi a spus că declaraţia comună, semnată de ambele ţări, constituie un pas deosebit de important în politica mondială de mediu. (Mihaela Pavnutescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite