Presedintele Chinei, primit cu mare fast la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele chinez, Hu Jintao, a inceput, marti, o vizita de stat de trei zile in Marea Britanie, prima etapa a turneului sau european, care mai include Germania si Spania. Liderul de la Beijing a

Presedintele chinez, Hu Jintao, a inceput, marti, o vizita de stat de trei zile in Marea Britanie, prima etapa a turneului sau european, care mai include Germania si Spania. Liderul de la Beijing a fost primit cu mare pompa la Londra, doar cele cateva sute de manifestanti pro-Tibet care au protestat fata de prezenta sa acolo facand nota discordanta cu restul atmosferei.
Cu caleasca aurita la Buckingham
La sosirea sa in capitala Regatului Unit, Hu Jintao si sotia sa, Liu Yongqing, au fost primiti de regina Elisabeta a II-a, de premierul Tony Blair si de principalii sai ministri. Dupa aceasta primire de gradul zero, oaspetii chinezi au fost condusi cu caleasca aurita, "mijloc de transport" pe care britanicii il folosesc in functie de gradul de interes pe care il au fata de vizitator, la Palatul Buckingham, resedinta alocata pe perioada vizitei. In aceeasi seara, regina a dat un banchet fastuos in cinstea presedintelui Chinei. In cursul zile de ieri, Hu Jintao a avut o prima runda de convorbiri in Downing Street 10 cu premierul Blair, pe agenda acestora aflandu-se relatiile comerciale bilaterale, securitatea internationala si probleme legate de mediu.
Contracte de miliarde
Absolut firesc, autoritatile de la Londra asteapta sa incheie cu partea chineza, si prin bunavointa presedintelui Hu Jintao, cateva contracte cu multe zerouri in coada. De altfel, potrivit publicatiei "The Observer", la sfarsitul vizitei va fi anuntat un contract fabulos, in valoare de mai multe miliarde de dolari, destinat construirii unor "orase ecologice", care isi produc singure energia. In plus, China a facut o concesie importanta pentru UE si nu numai, ministrul comertului din aceasta tara, Bo Xilai, semnand ieri dimineata, la Londra, cu reprezentantul american pentru Comert, Rob Portman, un acord prin care se limiteaza exporturile de textile chinezesti. In schimb, se asteapta ca liderul de la Beijing sa-si reinnoiasca cererea de ridicare a embargoului asupra vanzarilor de armament catre tara sa, impus de UE in 1989.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite