Preşedintele Chinei, huiduit în Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când preşedintele Hu Jintao a început turneul în Africa, toţi analiştii au estimat că liderul de la Beijing va fi primit cu braţele deschise de continentul cu cea mai slabă industrie.

Când preşedintele Hu Jintao a început turneul în Africa, toţi analiştii au estimat că liderul de la Beijing va fi primit cu braţele deschise de continentul cu cea mai slabă industrie. Dar, după ce liderul chinez a negociat în Sudan doar cumpărarea unor mari cantităţi de petrol, africanii au înţeles: China vrea tot materii prime, ca şi restul ţărilor dezvoltate!

În Zambia, a fost însă şi mai rău. Aici exista celebra fabrică de textile "Mulungushi", deschisă de China comunistă, în care lucrau peste 1.000 de localnici. Chiar înainte de venirea preşedintelui Hu Jintao, fabrica s-a închis, deşi producea peste 17 milioane de metri de pânză şi primise mai multe premii internaţionale pentru calitate. În schimb, liderul de la Beijing
s-a arătat interesat de deschiderea unei mine de cupru, pentru care China e gata să plătească 800 milioane de dolari. Foştii lucrători de la fabrica de textile s-au adunat şi l-au huiduit pe domnul Hu. Pe internet, cineva a calificat atitudinea Chinei drept neo-colonialism. Imediat, ministrul adjunct al comerţului, Wei Jianguo, a precizat că Beijingul preconizează relaţii "reciproc avantajoase" cu statele africane, prietene. Dar cifrele vorbesc mai simplu: China exportă în Africa bunuri de larg consum, în valoare de 14 miliarde de dolari anual şi importă materii prime de 15,6 miliarde.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite