Preşedintele CSM îl critică pe inginerul Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu (foto), consideră că prin afirmaţiile făcute de Traian Băsescu, conform cărora "25% din magistraţi au făcut poliţie politică", se aduce "o pată asupra

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu (foto), consideră că prin afirmaţiile făcute de Traian Băsescu, conform cărora "25% din magistraţi au făcut poliţie politică", se aduce "o pată asupra procurorilor şi judecătorilor".


"Dacă vă uitaţi la declaraţia Germinei Nagâţ (...) 25% din magistraţi sunt din fosta Securitate", i-a spus Băsescu, joi, lui Vasile Paraschiv, erou anticomunist. La finele anului trecut, în România erau încadraţi aproximativ 6.500 de magistraţi. Conform procentului lansat de Băsescu, 1.625 ar fi făcut poliţie politică.
"Am crezut că nu a fost făcută această declaraţie.

Aduce o pată deosebită asupra judecătorilor şi procurorilor. Un inginer cum este domnul preşedinte trebuia să calculeze mai bine procentul", a declarat preşedintele CSM. Oficialii CSM cataloghează astfel de declaraţii ca fiind încercări de dezinformare a opiniei publice.


Doar o decizie definitivă de "poliţie politică"


De asemenea, Consiliul infirmă şi declaraţiile şefei Direcţiei de Investigaţii din cadrul CNSAS, Germina Nagâţ, cu privire la faptul că 25 de magistraţi au primit verdict de poliţie politică. Nagâţ a declarat la BBC că acei 25 fac parte dintr-un grup de aproape 120 de magistraţii. CSM subliniază că procentul magistraţilor care au decizie definitivă de colaborare cu organele de Securitate, ca poliţie politică, trebuie raportat la numărul magistraţilor verificaţi de CNSAS.

Doar 0,087% din magistraţii verificaţi de CNSAS au decizie definitivă, de colaborare cu organele de Securitate, ca poliţie politică, conform deciziilor comunicate de CNSAS către CSM.


Din totalul de 1.145 de decizii comunicate CSM, numai în trei (doi judecători şi un procuror) s-a reţinut colaborarea cu organele de Securitate, ca poliţie politică. Din cele trei, numai una este definitivă. (Liliana Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite