Preşedintele Bush îşi sacrifică principalul consilier politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

McClellan, şi-a dat cu două zile în urmă demisia, a venit acum rândul principalului consilier politic al preşedintelui Bush, eminenţa sa cenuşie, Karl Rove.Considerat un adevărat geniu în

McClellan, şi-a dat cu două zile în urmă demisia, a venit acum rândul principalului consilier politic al preşedintelui Bush, eminenţa sa cenuşie, Karl Rove.
Considerat un adevărat geniu în materie de strategii electorale, Rove este socotit a fi principalul artizan al victoriei actualului locatar al Casei Albe la alegerile prezidenţiale din 2000 şi din 2004. În ultimul timp, presa americană a destăinuit că reputaţia sa ar fi fost serios afectată de rolul pe care l-ar fi avut în dezvăluirea identităţii unei agente CIA, al cărei soţ s-a numărat printre criticii politici ai lui Bush faţă de Irak. Or, o asemenea dezvăluire constituie un delict federal. E greu de ştiut dacă preşedintele a decis din acest motiv să renunţe la serviciile lui Rove de coordonator al politicilor prezidenţiale sau dacă, mai degrabă, schimbarea a fost determinată de scăderea dramatică a popularităţii lui Bush şi de posibilitatea unui veritabil dezastru pentru Partidul Republican de guvernământ la alegerile parlamentare din noiembrie.
În general, Bush şi-a susţinut până acum colaboratorii fideli aflaţi într-o situaţie dificilă, dar pronosticurile arată că dacă alegerile ar avea loc acum, Partidul Democrat de opoziţie ar câştiga categoric Camera Reprezentanţilor, cu şanse mari ca să devină majoritar şi în Senat. Într-o asemenea perspectivă, ultimii doi ani ai actualului mandat al lui Bush (care este şi ultimul) ar fi definitiv compromis, preşedintele devenind ceea ce se cheamă "a lame duck" (un răţoi şchiop). În asemenea condiţii, calităţile de strateg ale lui Rove ar putea fi mai bine valorificate în încercarea de a răsturna o tendinţă care acum pare a fi copleşitoare.
"Prioritatea cea mai înaltă a Administraţiei pentru următoarele şase luni este îndepărtarea pericolului unei victorii democrate la alegerile din noiembrie", afirmă Thomas Mann, analist politic al prestigiosului "Brookings Institution". De aceea, deşi toţi analiştii sunt de acord că schimbarea atribuţiilor lui Rove constituie un indiciu clar al serioaselor probleme cu care se confruntă Bush, unii dintre ei estimează că nu poate fi vorba, totuşi, de o cădere definitivă în dizgraţie a celui căruia preşedintele îi datorează, în bună parte, alegerea sa la Casa Albă, ci ca o măsură menită, mai degrabă, să îndepărteze spectrul unei înfrângeri dezastruoase la scrutinul din toamnă. Pe de altă parte, Rove nu s-a numărat printre susţinătorii entuziaşti ai războiului din Irak, aşa cum este cazul cu vicepreşedintele Dick Cheney sau cu ministrul apărării, Donald Rumsfeld. Or, preşedintele şi-a reafirmat sprijinul necondiţionat faţă de aceştia doi, ceea ce este semnificativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite