Presedintele liberalilor europeni: "Bulgaria e pe drumul cel bun, Romania ne ingrijoreaza" Presedintele socialistilor europeni: "Nu credem ca exista motive ca procesul de negociere cu Romania sa fie suspendat sau incetinit"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Nu este necesar ca Romania si Bulgaria sa adere la Uniune in acelasi timp, desi este de dorit. Trebuie sa fim pregatiti sa tratam fiecare tara dupa propriile merite si, daca Romania nu ia nota de

"Nu este necesar ca Romania si Bulgaria sa adere la Uniune in acelasi timp, desi este de dorit. Trebuie sa fim pregatiti sa tratam fiecare tara dupa propriile merite si, daca Romania nu ia nota de trecere, noi, in Parlament, trebuie sa ne ridicam si sa spunem asta", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Strasbourg, Graham Watson, presedintele grupului liberal din Parlamentul European, grup din care face parte si baroneasa Emma Nicholson, autoarea raportului despre Romania. Intrebat daca liberalii europeni sunt de acord cu calendarul stabilit la Consiliul European de la Bruxelles, din decembrie 2003, care fixeaza anul 2007 ca data de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, dl. Watson a raspuns: "Grupul liberal-democratilor nu a fost consultat in legatura cu decizia Consiliului European si, daca ar fi fost, cred ca am fi exprimat foarte clar ca, in timp ce Bulgaria este pe drumul cel bun, exista mai multe motive de ingrijorare in legatura cu Romania. Aceste ingrijorari s-au accentuat de atunci, in special dupa descoperirea continuarii exportului sau vanzarii de copii, daca pot sa spun asa, in scopul adoptiei. Exista un numar mare de probleme care ne ingrijoreaza in Romania si care au legatura cu guvernarea in general, in special cu relatia dintre administratia locala si cea centrala, cu independenta sistemului judiciar si cu pluralismul politic, in special in legatura cu felul in care presa controlata de stat reflecta activitatea partidelor de opozitie. Grupul meu este angajat ferm sa aduca Romania in UE, noi credem ca Romania apartine UE, dar nu inainte de a indeplini criteriile de convergenta si de a incheia cu succes capitolele de negociere". Graham Watson crede ca "Consiliul a fost putin cam generos la sfarsitul anului trecut, cand a avut in fata sa o pozitie nuantata a Comisiei Europene si totusi a dat Romaniei o foaie de drum clara". Liderul liberal, care a discutat saptamana trecuta cu presedintele PNL Theodor Stolojan, spune ca, pentru el, "ceea ce este cu adevarat important este ca Romania sa intre in UE pentru ca a indeplinit toate cerintele". "Daca va fi in ianuarie 2007, am sa fiu incantat, dar daca va fi ianuarie 2008 pot sa marturisesc ca n-o sa am insomnii", a incheiat dl. Watson. Socialistii europeni si-au reafirmat, ieri, sprijinul fata de mentinerea calendarului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, asa cum a fost stabilit la Consiliul European de la Bruxelles, din decembrie 2003. Presedintele grupului socialist din Parlamentul European, Enrique Baron Crespo, a declarat: "Ne pronuntam foarte clar in favoarea respectarii angajamentelor asumate la Bruxelles, avand in vedere faptul ca actualul Guvern roman face progrese serioase in domeniul reformei. Nu credem ca exista motive ca procesul de negociere cu Romania sa fie suspendat sau incetinit. Nu suntem de acord cu cei care sugereaza acest lucru. Credem ca trebuie sa dam sansa Romaniei sa incheie negocierile cat se poate de repede".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite