Presa italiană duce mai departe ofensiva împotriva românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un canal al televiziunii publice italiene a difuzat abia acum un documentar despre aurolacii din Gara de Nord, produs în 2005 Mai multe publicaţii şi posturi de televiziune din Italia s-au

Un canal al televiziunii publice italiene a difuzat abia acum un documentar despre aurolacii din Gara de Nord, produs în 2005

Mai multe publicaţii şi posturi de televiziune din Italia s-au întrecut în a prezenta România într-o lumină nefavorabilă.

Filmul realizat de Antonio Martino, intitulat "Gara de Nord - Copii pe stradă", prezintă în culori sumbre soarta copiilor orfani sau abandonaţi, din România, după căderea regimului comunist.

Documentarul, realizat în 2005, a fost difuzat în acest sfârşit de săptămână, în cadrul emisiunii Inchiesta, de postul televiziunii publice italiene Rainews24.

După înlăturarea de la putere a regimului comunist, copiii fugiţi din orfelinate sau provenind din familii destrămate au sosit în Bucureşti, instalându-se în special în zona Gării de Nord. Aceştia încearcă să supravieţuiască cerşind, prostituându-se şi instalându-se în zonele de canalizare a oraşului, traversate de ţevile de apă caldă, sună prezentarea documentarului, postată pe site-ul televiziunii italiene.

Români despre români

Concomitent, canalul de televiziune Italia 1 al trustului Mediaset a difuzat un reportaj în care mai multor imigranţi români în Italia li se cere opinia cu privire la criza generată de delincvenţa românească din Peninsulă şi la modul în care ei înşişi s-au integrat în această ţară.

Intitulat "Români pentru români", filmul a fost prezentat în cadrul emisiunii satirice Le Iene (Hienele) şi se doreşte o reacţie a românilor cinstiţi faţă de delincvenţele comise de conaţionalii lor.

Imigranţii români intervievaţi în reportaj, printre care se numără un specialist în informatică, un lider sindical, o jurnalistă, un electrician, o secretară şi o vânzătoare, se dezic, într-un limbaj violent, de conaţionalii lor care comit tâlhării, agresiuni sau violuri în Italia, calificându-i drept "nemernici", "animale", "bestii", "minţi primitive" şi "monştri". "Ne-aţi făcut de ruşine", "Rămâneţi pentru totdeauna în închisoare", "Împuşcaţi-vă", "Sunteţi animale, întoarceţi-vă acasă", afirmă românii în materialul video publicat şi pe site-ul internet al trustului Mediaset.

Mii de intelectuali italieni condamnă ura faţă de români

Peste 3.000 de intelectuali italieni, printre care regizorul Bernardo Bertolucci, au semnat şi publicat pe internet o petiţie, intitulată "Triunghiul negru", preluată şi de cotidienele italiene, în care protestează faţă de ura declanşată împotriva românilor şi rromilor din Italia. Intelectualii italieni spun în apel că "a fi român sau rrom nu este o formă de concurs moral. (...) Niciun popor nu e ilegal".

În textul apelului se consemnează faptul că o crimă a fost comisă "probabil" de un român împotriva Giovannei Reggiani, dar încercarea unei românce de a salva o viaţă, agresiunea violentă asupra alteia sau românii bătuţi de mascaţi la un supermaket au fost subiecte ignorate de presă. "Ura şi suspiciunea au alimentat generalizările: toţi românii sunt rromi, toţi rromii sunt hoţi şi asasini, toţi hoţii şi asasinii trebuie expulzaţi din Italia".

O urgenţă care nu există

Autorii petiţiei demonstrează că politicienii italieni semnalează o urgenţă care de fapt nu există. Este citat Raportul în privinţa Criminalităţii din perioada 1993 - 2006, conform căruia crimele şi delictele sunt la nivelul cel mai scăzut din ultimii 20 de ani, în timp ce creşte rata violenţei domestice.

Semnatarii consideră că este mult mai facilă găsirea unei sperietori colective ( "azi, românii, ieri, musulmanii, altădată, albanezii") decât implicarea în combaterea adevăratelor cauze ale panicii şi insecurităţii sociale, produse de globalizare, decât aplicarea legilor privind drepturile la asistenţă sanitară, muncă şi adăpost ale imigranţilor.

Apelul menţionează "exploatarea feroce" a românilor pe şantiere, pe străzi, unde se prostituează 30.000 de românce, sau prin muncă prost plătită. Semnatarii spun că se construieşte "inamicul absolut" - aşa cum s-a făcut cu rromii, evreii, armenii, sârbii, croaţii şi bosniacii - în numele unei politici care promite siguranţă. Mai lipseşte doar "triunghiul negru" pentru antisociali, marca infamiei pe care naziştii o aplicau pe hainele rromilor, se spune în apel. (Oana Iuraşcu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite